• 23/05/2024

Expo’s in Vrijbroekpark en in De Garage, werken Koning Albertplein beginnen

MECHELEN –  De dienst Landbouw van provincie Antwerpen organiseerde in de zomer van 2021 een fotowedstrijd ‘Glastuinbouw anders belicht’ (zie foto). Er kwamen heel wat mooie inzendingen binnen. Een selectie van deze foto’s kun je momenteel bewonderen in de expo in het bezoekerscentrum van het Provinciaal groendomein Vrijbroekpark in Mechelen.

In deze expo ontdek je hoe innovatief, duurzaam en esthetisch serres kunnen zijn. Kleurrijke producten, indrukwekkende robots, verrassende glastuinbouwlandschappen, … je krijgt het allemaal te zien. De fototentoonstelling biedt je een blik voor en achter de schermen. De tentoonstelling is vrij te bezoeken tot eind februari, van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Info: www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark.

De Garage aan Onder Den Toren 12 in Mechelen trapt 2023 af met de expo Romantic Paradox van Mechels beeldend kunstenares Kaat Van Doren. Met zonlicht als primair materiaal leidt ze je van het natuurlijke naar het artificiële, van donker naar licht, van bitumen naar zon en terug. De expo loopt van zondag 22 januari tot zondag 26 februari.

In haar artistieke praktijk gaat Kaat Van Doren een dialoog aan met de zon. Haar werk suggereert een post-romantische, sublieme maar kritische beleving van de zon en is tegelijk een metafoor voor de onderlinge afhankelijkheid van mens en natuur. De mens romantiseert de natuur, maar bedreigt haar ook – een ambigue relatie. In deze romantische paradox schuilt een krachtige dynamiek, die reflecties en inzichten tot stand kan brengen.

Björn Siffer (Groen), schepen voor cultuur: ‘In haar in-situ-installaties in De Garage behandelt Kaat Van Doren een spectrum van het immateriële tot het tastbare. Ze onderzoekt enerzijds het menselijke verlangen om de natuur te beheersen en anderzijds de vrije wilskracht van de natuur. Naast het spel met de zon en lichtinval staat bitumen centraal als grondstof, een residu uit ruwe aardolie. Ze blaast deze restmiddelen nieuw leven in en symboliseert zo het belang aan circulariteit en duurzaamheid. Haar werk nodigt uit tot introspectie en reflectie.’ Bezoekers kunnen er terecht van woensdag tot zaterdag, telkens van 8.30 uur tot 13.30 uur en op zondag van 8.30 uur tot 16 uur. Siffer: ‘Het zal de bezoeker opvallen dat er met welgemikte openingsuren wordt gewerkt. Dat is een bewuste keuze. Door de lichtinval tijdens deze uren wordt de beleving van de installatie in de voorste ruimte versterkt.’ Ondertussen wordt er achter de schermen verder gewerkt aan een nieuw elan voor De Garage en de aanwerving van een artistiek coördinator voor de beeldende kunsten in Mechelen. Siffer: ‘Dat doen we in nauw en constructief overleg met De Garagisten, een groep van kunstliefhebbers die zich engageert voor hedendaagse kunst in onze Dijlestad.’

In afwachting van de definitieve afwerking van het station starten morgen de werken voor de tijdelijke herinrichting van het Koning Albertplein. Ze zullen wellicht twee weken duren.
De rotonde wordt afgesloten tussen de Leopoldstraat en de Hendrik Consciencestraat en de verhoogde gedeeltes in aanloop van de brug, worden weggenomen. Met het wegnemen van de verhoogde gedeeltes, verdwijnt ook de oversteekplaats voor voetgangers waardoor  voetgangers via de zebrapaden van de Leopoldstraat en de Hendrik Consciencestraat naar het station moeten stappen. Fietsers rijden nog altijd rechts van de brug naar de fietsenstalling of vervolgen hun weg onder de brug via de Stationsstraat. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten