• 19/06/2024

Expo van Stephan Vanfleteren in fotomuseum brak alle records

ANTWERPEN – De expo van Stephan Vanfleteren heeft onherroepelijk haar deuren gesloten. Maar liefst 146 328 mensen bezochten deze tentoonstelling, een unicum voor het fotomuseum (FOMU) aan de Waalse Kaai in Antwerpen én een fotografietentoonstelling in België.

Maartje Stubbe, waarnemend directeur: ‘We sluiten een bijzonder hoofdstuk af in de geschiedenis van het FOMU.’

‘Met deze expo hebben we het FOMU op de kaart gezet bij een breed publiek. De publieksopkomst voor de expo Present & Corona walks heeft onze dromen overtroffen.’

‘Dit is het resultaat van de expressieve kracht van Vanfleterens foto’s en van zijn bevlogenheid en drive als kunstenaar. ‘

‘Mijn waardering gaat ook uit naar het FOMU-team, zowel voor als achter de schermen, voor hun inzet om het publiek, ook in tijden van Corona, in de beste omstandigheden te ontvangen.’

De tentoonstelling opende op 25 oktober 2019 haar deuren. In de eerste vier maanden ontving het FOMU meer dan 100 000 bezoekers.

De expo zou aflopen op 1 maart 2020, maar werd wegens succes verlengd tot 19 april. Omwille van de uitbraak van het coronavirus was het FOMU genoodzaakt de deuren midden maart te sluiten, net als alle andere musea.

Op 19 mei ging het FOMU onder strikte maatregelen weer open en werd de expo een tweede keer verlengd tot 13 september, afgelopen zondag dus.

Het FOMU neemt de nodige maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Voor een bezoek aan de expo moet je vanaf 19 mei vooraf online een ticket kopen en het aantal bezoekers per dag is beperkt.

Om iedereen de kans te geven de expo van Vanfleteren te bezoeken was het FOMU de laatste twee weekends ook ‘s avonds geopend.

‘Present’ is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969).

Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie.

In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

Een selectie uit de nieuwe reeks Corona Walks, die Stephan Vanfleteren maakte tijdens de lock down, werd einde juni toegevoegd aan de expo.

Het FOMU verrijkt zijn collectie met een 25-tal foto’s van Stephan Vanfleteren, uit de reeksen ‘Belgicum’ en ‘Nature Morte’. Ook een aantal van zijn beroemde portretten worden toegevoegd aan de collectie van het FOMU. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten