Expo Stephan Vanfleteren uitzonderlijk te bekijken tijdens nocturnes in FOMU
ANTWERPEN – Op zondag 13 september sluit de expo ‘Stephan Vanfleteren – Present’ onherroepelijk haar deuren.
De laatste twee weken van de expo is het FOMU, gelegen aan de Waalse Kaai in Antwerpen, op vrijdag, zaterdag en zondag uitzonderlijk open tot 21 uur.
FOMU neemt de nodige maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Wil je het FOMU bezoeken dan moet je vooraf online een ticket kopen voor een bepaalde datum en uur via www.tickets.fomu.be.
De tentoonstelling ‘Stephan Vanfleteren – Present’ is een overdonderend succes. Al meer dan 140 000 mensen bezochten de tentoonstelling, een unicum voor het FOMU én een fotografietentoonstelling in België.
‘Present’ is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969).
Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie.
In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.
Een selectie uit de nieuwe reeks Corona Walks, die Stephan Vanfleteren maakte tijdens de lock down, werd eind juni toegevoegd aan de expo.
Bij valavond trekt hij naar de zee, de duinen, het bos of de polders. Geen haast, het gewone leven staat toch stil.
De tocht eindigt altijd in het duister. Deze foto’s zijn het antwoord van de fotograaf op de pandemie die tijdens de overzichtstentoonstelling ‘Present’ uitbrak.
Bij de tentoonstelling is het boek ‘Present’ verschenen dat te koop is in de museumshop en de online shop.
Momenteel betaal je geen verzendkosten voor verzendingen naar België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.
Het werk van Vanfleteren is ook digitaal te bekijken. Elke week postte het FOMU twee afleveringen doorheen de expo.
In het totaal zijn er zes afleveringen die je kan bekijken op www.fomu.be, de facebookpagina, via Instagram en op Vimeo.
De afleveringen zijn chronologisch opgebouwd: het begint bij zijn vroege werk, gaat langs de Rwandese genocide, zijn reis door Amerika verkleed als Elvis, een reeks armoedeportretten uit Antwerpen en Brussel, portretten van onder meer Joaquin Phoenix, Juliette Binoche, Stromae, Carice van Houten, Jan Decleir en Matthias Schoenaerts tot aan de stillevens gemaakt in zijn daglichtstudio in West-Vlaanderen. (EM)