• 17/06/2024

Expo ‘Organisch tableau’ in Dessel, fietsen en wandelen in Borgerhout

DESSEL – Van zondag 10 april tot en met zondag 1 mei loopt in het gloednieuwe bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo, Gravenstraat 3 in Dessel, de expositie ‘Organisch tableau – een artistiek palet vol natuur en milieu’. Op vraag van MONA en NIRAS werkte de Molse kunstkring ‘Art Cum Laude’ deze expositie uit waarbij lokale en internationale kunstenaars hun werk tentoonstellen. Je kan de expositie elke vrijdag en zondag bezoeken van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.

‘Tabloo’, het gloednieuwe bezoekers- en ontmoetingscentrum rond radioactiviteit en radioactief afval, opende in maart de deuren. Met de expositie ‘Organisch tableau’ wordt nu ook de nieuwe tentoonstellingsruimte ‘Tempoo’ in ‘Tabloo’ officieel ingehuldigd. Kunstkring ‘Art Cum Laude’ koos met deze expositie voor een heel ruim en toch afgebakend thema: eerbied voor de natuur, respect voor het milieu, aandacht voor het klimaat, (hernieuwbare) energie, hergebruik van materialen, relativiteit van de tijd,… Een organisch en brandend actueel onderwerp dus, heel geschikt voor een educatief gebouw waarin de (halverings)tijd een nucleair afval een belangrijke rol speelt. Want, inderdaad, de tijd dringt.

‘Organisch tableau’ toont kunstwerken van lokale en internationale kunstenaars zoals André Bleys, Daisy Boman, Brénine, Achilles Cools, Jef Gysen, Rifi Kythouka, Chihiro Kondo, Jo Pieck, Dany Tulkens en Jan Verschueren. Zij brengen heel divers werk dat perfect past binnen het vooropgestelde thema. Curatoren van de tentoonstelling zijn Mollenaren Karel Byl, Rik Van Braband en Luc Van Craenendonck. Zij organiseerden eerder ook al de succesvolle groepstentoonstelling ‘Draf – het paard in beeld’ en ‘Cavalcade – een stoet van picturale paarden’.

Tabloo is een initiatief van NIRAS (de instelling die instaat voor het veilige beheer van radioactief afval in ons land), samen met de partnerschappen STORA en MONA en de gemeenten Dessel en Mol. Het bezoekers- en ontmoetingscentrum ligt op een unieke locatie, vlakbij de plaats waar radioactief afval veilig en voorgoed geborgen zal worden. Tabloo wil een levendige ontmoetingsplek zijn voor mensen uit Dessel en Mol en van verder weg. Een open (t)huis waar mensen samenkomen om een goede tijd te beleven, activiteiten bij te wonen of zelf iets te organiseren. Meer info: www.tabloo.com.

Deze lente organiseert het district Borgerhout gratis gidsbeurten langs koloniaal erfgoed. Het gaat om straten, pleinen en een gedenkplaat die verwijzen naar het koloniaal verleden. Hiermee wil het zijn bewoners informeren over dit gevoelig erfgoed om hun hoek én de dialoog onderling stimuleren. Tot slot wordt er zo inspraak verzameld over de toekomst van deze erfgoedsymbolen in het straatbeeld.

De wandeltochten worden begeleid door gidsen van organisatie ‘Expeditie De Stad’. Er zijn rustplekken voorzien tijdens de uitleg van de gids. Ze vinden plaats op donderdag 14 april om 14 uur, woensdag 20 april om 14 uur, vrijdag 22 april om 10 uur en zondag 24 april om 14 uur. Voor de fietstochten is een eigen fiets noodzakelijk. Ze worden begeleid door Judith Elseviers en gaan door op zaterdagen 30 april om 9.30 uur, 14 mei om 9.30 uur en 21 mei om 14 uur. Na afloop van de gidsbeurten kan er nagepraat worden met een warm drankje.

Dit is een gratis aanbod, maar wel inschrijven op voorhand via www.borgerhoutbewaart.be of 03 338 18 14. Op de website vind je ook alle info. (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten