• 18/07/2024

EXPO: Lintfabriek archieven

Kontich – Toen Jean-Pierre Vets, kortweg JiPi, in 1982 de lintfabriek kocht, waren zijn plannen eerder eenvoudig. Een vrijhaven op poten zetten voor, maar ook door jongeren. Dit vervolg op het Jongerenkaffee, zou al snel uitgroeien tot iets dat zijn stoutste verwachtingen overtrof. Lokaal talent kreeg de kans om als voorprogramma te spelen voor internationale bands, zoals Nirvana en Pennywise. Maar ook andere talenten werden er ontwikkeld, zoals het organiseren van events, grafische skills, schrijftalenten tot zelfs kookkunsten.

Op de feestelijke opening van de expo, waren veel van de toenmalige pubers aanwezig. Weliswaar met 30 jaar en in sommige gevallen evenveel kilo’s erbij. Kris en Tom waren er zo’n twee van: ‘we kwamen er slechts af en toe, maar dat optreden van ‘THE EX’ (februari 1995), zullen we nooit vergeten’. Verder keken velen met heimwee terug naar de tijd, toen een ticket voor een optreden gemiddeld 200 frank (€5) kostte.

Het begin van het einde kwam in 2006, toen een combinatie van klagende buren en een weinig behulpzaam gemeentebestuur een voorlopige sluiting oplegde. Een jaar later was het definitief gedaan.

In 2022 verscheen het boek ‘Lintfabriek archieven’ bij Stockmans uitgeverij. De tentoonstelling, bedoeld als aanvulling, is tot stand gebracht door Eric Bouwens. Bij de getrouwen bekend van onder andere de ‘Mockers’ en ‘Heksenkräuters’, waar ook Jeroen Olyslaegers deel van uitmaakte. De expo brengt o.a. beeldmateriaal dat het boek niet haalde, videomateriaal uit de jaren 80 en 90, concertfragmenten en talloze affiches.

“De tentoonstelling werd door onze cultuurraad gekozen als beste kunst- en cultuurproject van 2023. Dat is een jaarlijkse wedstrijd, waarbij we de winnaar financieel en promotioneel ondersteunen bij de uitvoering van het project. Hiermee willen we Kontichse kunstenaars ondersteunen en aanmoedigen. Ik ben dan ook trots om deze expo te mogen openen.”, aldus Sophie Baeckelmans (Schepen voor Cultuur & Bibliotheek).

De tentoonstelling loopt van vrijdag 27 oktober tot en met zondag 12 november in zaal Sint-Jan in Vrijetijdscentrum De Brouwerij, Sint-Jansplein 8, 2550 Kontich.

Bart BOUSSEMAERE

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten