• 17/07/2024

Mireille Colson, N-VA, Yvonne Reynders, Patrick van Dam, Ellen van Loy

Expo KOERSVROUW promoot het vrouwenwielrennen in De Velodroom in Boom

BOOM – Het wielermuseum De Velodroom naast De Schorre in Boom steekt een tandje bij om het vrouwenwielrennen te promoten. Het museum pakt vanaf zaterdag 25 maart uit met KOERSVROUW, een tentoonstelling waarbij het vrouwenwielrennen centraal staat, en onderging hiervoor een grondige facelift. Oude affiches, foto’s en portretten, textiel en andere memorabilia geven een historische blik op het vrouwenwielrennen van toen en nu, van Yvonne Reynders tot Lotte Kopecky. Pronkstuk is de Kristallen Fiets en Flandrien Trofee van Lotte Kopecky. Ellen Van Loy en Yvonne Reynders zijn tevens de fiere ambassadrices.

Rosa Calluy en Celestina (‘Stieneke’) Moens, beiden uit Boom, reden al koers begin jaren ’30. Calluy wordt beschouwd als een ware fietspionier. Zij won het BK en werd tweede op het EK in Hoboken in 1934, geklopt in de sprint door ‘Elvira’ (Willy) De Bruyn uit Aalst. Rosa Sels en Yvonne Reynders toonden dat ook vrouwen ‘met een velo kunnen rijden’. Ellen Van Loy zet als ambassadrice haar schouders onder dit project: ‘Het is belangrijk om te laten zien dat vrouwen net zoveel passie en toewijding hebben voor de koers als mannen, en dat hun bijdragen aan de sport even waardevol zijn. Ik hoop dat deze tentoonstelling deuren opent en inspiratie biedt voor meisjes en vrouwen die hun eigen weg willen vinden in de koerswereld.’ De koerstruien van alle ploegen waarvoor Ellen gereden heeft en enkele mooie trofeeën staan tentoongesteld in De Velodroom.

Lotte Kopecky voegde met drie opeenvolgende kristallen fietsen en evenveel Flandrienne-trofeeën een reeks topprestaties aan haar indrukwekkende palmares toe. Als streekrenster heeft Lotte dan ook een pertinente plaats in de collectie gekregen. Heb je nog nooit een Kristallen Fiets of Flandrien Trofee van dichtbij gezien? Dan is deze tentoonstelling de unieke kans om beide exemplaren naast elkaar te zien pronken. Ook Victoire Van Nuffel mocht niet ontbreken in deze tentoonstelling. Zij werd de eerste Belgische kampioene wielrennen in 1959 op de weg én op de baan. Een jaar eerder werd ze ook al Europees kampioene. Haar originele Europese kampioenentrui is één van de blikvangers van KOERSVROUW.

De wielerfamilie Druyts uit Wilrijk schreef in 2016 wielergeschiedenis. In Londen verschenen Kelly, Jessy, Demmy en Lenny Druyts aan de start van de Prudential Ride. Dat was heel bijzonder want nooit eerder namen vier zussen samen deel aan een wereldbekerwedstrijd. Wielertruien en trofeeën van deze beroemde wielerfamilie, waarvan ook broer Gerry wielrenner was, zijn te bewonderen in het museum.

De tentoonstelling wil vrouwen inspireren en enthousiasmeren en zo nog meer vrouwen op de fiets krijgen. Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor toerisme, vrije tijd, recreatie- en groendomeinen: ‘Antwerpen is de mobiliteitsprovincie bij uitstek, denk maar aan meer dan 80 kilometer fietsostrades die nu worden uitgetekend. Ook in onze recreatiedomeinen beweegt er wat. KOERSVROUW is weer een mooie aanleiding om de Velodroom te bezoeken. Fietsen is een sport en vrijetijdsbesteding voor iedereen en dat zetten we graag in de kijker.’ Je kan de tentoonstelling elke zaterdag en zondag bezoeken tussen 13 en 17 uur. Je betaalt twee euro per persoon.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten