• 21/06/2024

Expo ‘Iemand thuis?’ in het MAS is perfect op kindermaat gemaakt

ANTWERPEN – Vanmiddag opende in het MAS de nieuwe vaste expo ‘Iemand thuis?’, helemaal op maat van families. De expo nodigt hen uit om na te denken over wat een ‘thuis’ betekent: Is het een dak en vier muren, of is het meer dan dat? Is het een plek, een gevoel of enkel een herinnering? En wat als iemand zich nergens thuis voelt? In de nieuwe fantasierijke en speelse expo met verrassende museumstukken staan de jonge bezoekers hier met hun familie bij stil. Eén antwoord valt alvast te verklappen: thuis, dat betekent voor iedereen iets anders. Op de openingsdag verwelkomde men 650 ouders en kinderen die meewerkten aan de expo.

Erwin Verbist, directeur van het MAS: ‘De tentoonstelling is volledig op maat van kinderen uitgewerkt. De infobordjes werden op hun ooghoogte aangebracht. Bij verschillende doe-stations kunnen kinderen hun eigen beschermer knutselen, gezelschapspelletjes spelen, naar slaapliedjes in allerlei talen luisteren, interactief filosoferen en op een krijtmuur hun fantasie loslaten over huisraad dat tot leven komt.’

Samen met heel wat Antwerpse families en Studio ORKA bouwde het MAS de voorbije maanden aan deze familie-expo op de zevende verdieping. Bezoekers maken kennis met personages als de rioolkrokodil, de ongewenste spin, de filosoferende professor of het servies dat vertelt over de gasten die zopas rond de grote feesttafel zaten. Zij nodigen families speels uit om ‘thuis’ eens vanuit een andere hoek te bekijken.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Het MAS verzamelde foto’s die kinderen namen vanuit hun slaapkamerraam. Die compilatie toont hoe anders onze blik op de wereld kan zijn. Tien Antwerpse families bouwden een jaar lang intensief mee aan de expo met workshops, gesprekken en andere activiteiten. De kinderen voelden zich daardoor beter thuis in het MAS. Enkelen van hen worden zelfs opgeleid tot gids van de expo en leiden binnenkort hun eigen klas rond. Voor families of kinderen die snel overprikkeld geraken is er een speciale prikkelarme namiddag zodat ze in alle rust van de expo kunnen genieten en één van de familieworkshops wordt begeleid door een gebarentolk.’

In de wandelboulevard van het MAS maken de bezoekers kennis met het project ‘Thuis in de stad’. Dat is een kunstenproject van BLOC 2030, das Kunst, Recht-op en het MAS waarbij 30 gezinnen uit de wijk Luchtbal onderzochten wat nodig is om je ergens thuis te voelen. ​ Ze hebben zich uitgedrukt via voorwerpen en digitale tekeningen. Clara Luyckx verwerkte de puzzelstukken tot een installatie die te bezichtigen is in de wandelboulevard.

Aan de ingang kan je een speurboekje nemen en alles te weten komen over de zeven bijzondere gasten die Rachel bij haar thuis uitnodigde. Het boekje is verkrijgbaar in het  Nederlands, Frans en Engels. Gezinnen die de expo bezoeken tijdens de kerstvakantie krijgen gratis een doosje kleurpotloden. Er zijn workshops voor kinderen van zes tot twaalf jaar op donderdagen 29 december en 5 januari 2023 en op elke eerste zondag van de maand. Reserveren via www.mas.be. Studio ORKA zorgde voor de luisterverhalen, de scenografie, het speurboekje, de interviews, de werkstations, de reportage ‘Iemand thuis’, de ‘Room with a view’, de slaapliedjes en het campagnebeeld.

Edwin MARIËN

Foto Jeroen BROECKX

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten