• 15/07/2024

Exploitant voor stadhuis – werken Parkbrug – kunstjacht Kloosterstraat

ANTWERPEN  – Vandaag keurde het college de principebeslissing goed om een deel van het stadhuis na de restauratiewerken een publieke invulling te geven. De stad zal daarom in de komende maanden op zoek gaan naar een duurzame partner die een hedendaags concept kan integreren in deze historische context. 

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘De gedeeltelijke openstelling en exploitatie van de gelijkvloerse verdieping van het stadhuis zal mee bijdragen aan het versterken van het historische hart van de stad als trekpleister. De vroegere, gesloten, voorgevel van het stadhuis zal na de restauratie verlevendigen. De centrale toegang op de Grote Markt wordt opnieuw de hoofdingang voor Antwerpenaren en bezoekers. De poorten worden letterlijk opengezet. Door de gelijkvloerse verdieping gedeeltelijk open te stellen, krijgen bezoekers en bewoners bovendien de kans om dit prachtige renaissancepaleis op een unieke manier te beleven.’ In de loop van de komende maanden zal AG VESPA in opdracht van de stad een concessieoproep lanceren, waarbij geïnteresseerden een offerte met een uitgewerkt projectvoorstel moeten indienen

Voor het transport en de plaatsing van de fietshelling aan de Parkbrug vinden er binnenkort voorbereidende werken plaats. Daarom wordt vanaf maandag 16 november een deel van de Napoleonkaai en de Entrepotkaai gedurende drie weken afgesloten voor alle verkeer.

De planning van de werken ziet er als volgt uit: week van 16 november: aanvoer en opbouw kraan aan het Willemdok op de hoek van de Napoleonkaai-Entrepotkaai en aankomst transport-ponton met de verschillende onderdelen van de fietshelling; week van 23 november: plaatsing verschillende onderdelen op hun definitieve locatie afhankelijk van de weersomstandigheden en week van 30 november: afbraak en afvoer kraan.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA):  ‘De Parkbrug  vormt nu al een belangrijke schakel voor het fietsverkeer tussen het noorden  en het centrum van de stad. Met deze fietshelling verhogen we het gebruiksgemak van de brug, nodig om het toenemend aantal fietsers te kunnen verwerken. De fietshelling zal trouwens ook mooi ogen, het sluitstuk aan een brug die voor veel mensen een uitverkoren plek is voor een selfie.’

Nu zondag organiseert Pjez Unik, de kunstgalerij uit de Kloosterstraat, haar zesde Kunstjacht. Je kan de jacht in je bubbel doen én volledig in open lucht. Voor deze Kunstjacht stellen 40 kunstenaars, 100 stukjes originele kunst – pjez unik’skes zeg maar – ter beschikking. De opdracht voor de deelnemers? Eén oog op sociale media, één oog op de weg en zoeken maar. Wie zoekt, die vindt kunst. En wie kunst vindt, mag ze houden.

Vanaf zondag 11 uur kan de aandachtige wandelaar op zoek naar kunst in ‘t stad. Aan de hand van tips op sociale media, word je op de hoogte gehouden van wanneer er een doosje wordt verstopt. Een visuele tip helpt de jager op weg naar de mogelijke vindplaats. Snel zijn is de boodschap. Wie tussen 11 en 18 uur een doosje vindt, kan het in de galerij in de Kloosterstraat 53 omruilen voor het bijzondere bijhorende unieke kunstwerkje. Helemaal gratis.

Om deel te nemen aan de Kunstjacht hoef je je nergens aan te melden, iedereen kan deelnemen. Van de 100 doosjes vind je er 90 terug via tips op de sociale media van Pjez Unik (Facebook en Instagram). De galerij post een tip telkens er een nieuw doosje werd vrijgegeven. De overige tien kunstdoosjes zijn voorbehouden voor wie liever offline de wereld ontdekt. Wie deelneemt aan de Kunstjacht via een klassieke fotozoektocht kan eigenaar worden van één van deze tien kunstwerkjes. Ook de fotozoektocht is beschikbaar bij Pjez Unik in Kloosterstraat 53 vanaf zondag 11 uur. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten