• 27/05/2024

Experiment tijdens corona bleek succes: ‘KIKOEN-lokaal’ geopend in Olen  

OLEN – Wat startte als een experiment tijdens Covid-19 bleek een succesformule te zijn. De gemeente Olen, basisschool De Knipoog en KIKOEN vzw sloegen de handen in elkaar om de opvang voor en na schooltijd te organiseren op de school zelf. Alle schoolgaande kinderen zijn sindsdien welkom in het KIKOEN-lokaal in De Knipoog.

Al snel merkten alle partners de meerwaarde van de samenwerking. Sinds vorig schooljaar is KIKOEN De Knipoog dan ook een blijvend feit geworden in Olen.

Vanochtend werd de locatie officieel ingehuldigd tijdens een ontbijt ter ere van de Week van de Kinderopvang.

’s Morgens kunnen de kinderen er terecht vanaf 7 uur, na school tot 18 uur. Zo vermindert men de ochtend- en naschoolse drukte bij ouder en kind en vermijdt men we extra verplaatsingen.

Men organiseert binnenschoolse opvang buiten de schooluren, maar binnen de schoolmuren blijf t men volgende principes trouw: opvang in of in nabijheid van basisscholen (binnen de leer- en leefwereld van kinderen), maximaliseren van beschikbare infrastructuur en gedeeld gebruik, minimaliseren van busvervoer en maximaliseren van lokale duurzame samenwerking vanuit een gedeelde kindvisie en met heldere rolverdeling.

Om iedereen te laten kennismaken met het vernieuwde lokaal en de KIKOEN-gezichten, organiseerde men vanochtend  een INSTUIF’ waar kinderen, ouders en nieuwsgierigen, met een ontbijt, werden verwelkomd. Tijdens het ontbijt kon men de nieuwe opvanglocatie ontdekken en kennis maken met de KIKOEN-medewerkers, ouders en kinderen.

Een 50-tal aanwezigen, waaronder kinderen, ouders, leerkrachten, directieleden van De Knipoog, burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V), algemeen directeur Jeroen Peeters en Kris Gebruers (CD&V), schepen van kinderopvang, huldigden de ruimte samen met de medewerkers van KIKOEN, officieel in.

In zijn speech bevestigde schepen Gebruers de meerwaarde van een geïntegreerde buitenschools kinderopvang binnen schoolmuren: ‘Door de opvang binnenschools te organiseren creëren we rust en duidelijkheid voor kind en ouder.’

‘Voor de kinderen is het van belang dat ze ook voor en na school kunnen vertoeven in een vertrouwde omgeving zonder onnodige verplaatsingen en zonder jas of boekentasstress.’

‘Dit past perfect binnen de Olense visie die het welzijn van het kind centraal zet, ook in de wereld van opvang. Bedankt aan iedereen die zich positief heeft opgesteld in aanloop naar deze integratie.’

Jan Van de Vyver van KIKOEN vzw: ‘Een goede samenwerking met de gemeente en school zorgt ervoor dat de KIKOEN-ruimte gedeeld kan worden gebruikt door zowel de turnleerkracht, de klasleerkrachten als de kinderbegeleiders. De mobiele meubels zorgen er voor dat de hele ruimte multifunctioneel inzetbaar is.’

‘Onze expertise en kracht ligt in de organisatie van voorschoolse, naschoolse en vakantieopvang voor alle kinderen vanaf schoolleeftijd. We bieden kinderen maximale kansen tot (talent)ontwikkeling in een niet schoolse context (zonder leerdruk).
Dit doen we op vaste locaties in de gemeenten Balen, Grobbendonk en Olen of op vraag en op maat van organisaties en bedrijven. Onze hoofdzetel is in Olen en in elk van onze gemeentes hebben we een vaste uitvalsbasis die instaat voor de dagelijkse werking.’ (EM / Foto KIKOEN)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten