• 19/07/2024

Evi Hanssen wordt ambassadrice van De Roze Mars tegen borstkanker

ANTWERPEN – Evi Hanssen is een bezige bij. Als mama van twee zonen en twee plusdochters is de Antwerpse, geboren in Zoersel, nu vooral aan het werk op de Belgische en Nederlandse radio. Daarnaast schrijft ze columns en boeken en is ze ook af en toe op het podium te zien als musicalster in ‘MAMMA MIA!’. Toch vindt ze in haar drukke agenda door elke dag de tijd om 10 000 stappen te zetten. Toen Pink Ribbon, de nationale organisatie in de strijd tegen borstkanker, haar vroeg of ze ambassadrice wilde worden van de vijfde editie van De Roze Mars was haar antwoord dan ook volmondig ‘ja’.

Hanssen: ‘Het is een logische stap, omdat ik mij in het verleden altijd al heb ingezet rond borstkankerpreventie en -onderzoek. Ik heb alle aspecten rond de ziekte steeds bespreekbaar gemaakt op mijn sociale mediakanalen. Daarbij ga ik het leed niet uit de weg, maar gebruik ik ook de nodige humor om ermee om te gaan. Het is een taak die ik met veel passie en plezier op mij neem om mensen te verbinden en allemaal op dat roze pad van borstkanker te krijgen. Het is zoiets algemeens en jammer genoeg krijgt iedereen er wel een keer mee te maken. Daarom is het goed dat het een vanzelfsprekendheid wordt om ons ervoor in te zetten. Dat we ons informeren en ermee leren omgaan.’

‘Tien jaar geleden hebben ze bij mijn mama borstkanker ontdekt. Zij heeft een amputatie gehad en moest chemotherapie en bestraling ondergaan. Daarbovenop kwamen de hormoonpillen. Na een tijdje is ze daarmee gestopt en negen jaar lang heeft ze een fijn leven gehad. Nu is ze hervallen en heeft ze uitgezaaide borstkanker. Ze kan er niet meer van genezen, maar op dit moment voelt ze zich wel heel goed en staat ze nog met haar beide voeten in het leven. Ook haar zus, mijn tante, heeft borstkanker gehad en moest een amputatie ondergaan. Toch zien wij ons niet als een kankerfamilie. We lijden niet onder de ziekte, terwijl ik vaak bij anderen merk dat het enkel en alleen nog daarom draait.’

‘De Roze Mars betekent dan ook veel voor mij. Ik hoop dat mensen voelen hoe goed het voelt om elke dag 10 000 stappen te zetten. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Als ambassadrice wil ik mensen overtuigen om zich te informeren over preventie en om eens een gesprek aan te gaan met een lotgenoot, iets wat je normaal misschien probeert te vermijden.’

‘Je kan naar de winkel wandelen. Een kwartier heen en een kwartier terug, dan heb je al een halfuur gewonnen. Of je parkeert je auto wat verder en dan is het vaak enkel ’s ochtends of ’s avonds nog een kwartiertje bijbenen om aan die 10 000 stappen te komen. Doe het in stukjes en wees niet te streng voor jezelf. Zie hoever je geraakt en bepaal zelf welke momenten je een extra inspanning wil doen. Vroeger ging ik drie keer per week baantjes trekken of deed ik twee keer per week aan zware pilates en putte ik mezelf helemaal uit. Al anderhalf jaar heb ik dat schema vervangen door gewoon elke dag te gaan wandelen.’

Nog 9 minuten is een podcastreeks van Evi Hanssen, actrice Hilde De Baerdemaeker en dokter Jutta Borms, waarin ze je met 21 gratis geleide meditaties goedgezind de dag inpraten. ‘Ik hoop dat door onze wandelmeditaties op afstand met zoveel mogelijk mensen kan meewandelen. Ik hoop dat ik in jullie oren ga zitten om zo die eerste stappen op een aangename manier mee te zetten.’ Wil jij ook graag meelopen met Evi? Inschrijven kan nog steeds via www.derozemars.be. (EM / Foto Pink Ribbon)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten