• 24/07/2024

Evenementen in onze provincie niet langer verboden tot en met 31 januari

ANTWERPEN – Vanaf vandaag zijn er enkele aanpassingen aan de politiebesluiten met aanvullende maatregelen die eerder werden genomen door gouverneur Cathy Berx (zie foto) in de strijd tegen het coronavirus Covid-19. Zo werd het eerdere politiebesluit over de mond-neusmaskers van 1 oktober aangepast en geactualiseerd in functie van het recente Ministerieel Besluit van 28 november. Verder werd het politiebesluit van 9 november over het verbod op kerstmarkten en evenementen tot en met 31 januari 2021 in provincie Antwerpen opgeheven.

Op 1 oktober tekende de  gouverneur een politiebesluit over het dragen van mond-neusmaskers in de provincie. Bedoeling was om duidelijke, uniforme en duurzame regels vast te leggen. Dit besluit werd in functie van het zopas verschenen Ministerieel Besluit aangepast. Voor het gehele grondgebied van de provincie geldt dat iedereen vanaf de leeftijd van dertien jaar steeds een masker of een ander alternatief in stof bij zich moet hebben in de openbare ruimte evenals in private plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek. Het dragen ervan is verplicht in openbare gebouwen, schoolomgevingen (tot op 200 meter van de school), tijdens de openingsuren van winkels in winkelstraten, markten, druk bezochte plaatsen, burgerlijke huwelijken, begrafenissen en crematies, sportieve en andere wedstrijden en betogingen waar de anderhalve afstand niet kan worden gehouden.

Verder tekende de gouverneur een politiebesluit dat het eerdere politiebesluit van 9 november over het verbod op kerstmarkten en evenementen tot zondag 31 januari 2021 in de provincie opheft. Waar het vorige Ministerieel Besluit een verbod op kerstmarkten en winterdorpen tot zondag 13 december bevatte, bevat het nieuwe Ministerieel Besluit een formeel verbod op kerstmarkten en winterdorpen tot vrijdag 15 januari 2021. Na overleg met de Provinciale Crisiscel besliste Cathy Berx om de maatregelen in overeenstemming te brengen met de federale maatregelen. Daardoor verandert de einddatum op het verbod voor het organiseren van kerstmarkten en winterdorpen van 31 januari naar 15 januari.

Gouverneur Cathy Berx: ‘Dit opheffingsbesluit draagt bij tot de eenvormigheid en duidelijkheid van de maatregelen voor zowel onze burgers als onze besturen. Ook krijgen de inwoners van de provincie Antwerpen zo eenzelfde perspectief als elders. Bovendien zullen zowel de Provinciale Crisiscel als het Overlegcomité de situatie en de cijfers grondig blijven monitoren en kunnen de maatregelen al dan niet lokaal worden bijgestuurd wanneer dat nodig zou blijken.’

‘Ik ben tevreden dat er ook op federaal niveau een verbod op kerstmarkten en winterdorpen tot twee weken na de eindejaarperiode wordt ingevoerd. Bij het begin van de maand november was het voor de Provinciale Crisiscel en onze lokale besturen al snel duidelijk dat, gezien de epidemiologische situatie en het snel stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, kerstmarken en winterhappenings en dergelijke nog niet wenselijk zouden zijn tijdens de kerstvakantie of in de periode vlak erna. Het zou te veel mensen te snel weer bij elkaar brengen. Om heldere en duidelijke richtlijnen te geven aan enerzijds de vele organisatoren van kerstmarkten en winterdorpen en anderzijds ook aan onze lokale besturen die veel aanvragen kregen voor het organiseren van zulke kerstinitiatieven, voerden we toen in overleg met de burgemeesters het politiebesluit op 9 november in.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten