• 17/07/2024

Europese Spelen: brons en ticket voor Spelen voor Vasile Usturoi (BIM Merksem)

MERKSEM – Vasile Usturoi heeft zich in de Nowy Targ Arena van Krakau niet kunnen plaatsen voor de finale van het bokstornooi. Hij verloor tegen de Spanjaard Jose Quiles Brotons op punten met 5-0. De vijf scheidsrechters gaven de Spanjaard allemaal het voordeel met telkens 30-27. De verliezende halve finalisten – waarbij Usturoi dus – krijgen een bronzen medaille.

De 26-jarige Usturoi plaatste zich woensdag voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs dankzij een zege met technisch knock-out in de kwartfinale tegen de Deen Frederik Jensen. Hij bokst in de categorie tot 57 kilogram.

Vandaag moest hij het opnemen tegen de ervaren Spanjaard José Quiles Brotons, die al zilver en brons op EK’s behaalde. Hij is afgezakt naar het pluimgewicht, omdat het lichtgewicht (-60 kilogram) niet langer op het Olympisch programma staat.

Usturoi (26) treedt met zijn kwalificatie in de voetsporen van Abdelkader Wahabi, de laatste Belgische bokser op de Spelen van 1992 in Barcelona.

Usturoi: ‘De druk was vrij groot na de mislukte poging in 2020. Ik heb daar veel uit geleerd. Nu wist ik wel dat mijn kaarten goed lagen na mijn Europese titel. Ik gaf mezelf 75 procent kans om mij te plaatsen. Ik ben daarin geslaagd dankzij het vele werk dat we hebben verricht.’

Vorig jaar kroonde Usturoi, die van Roemeense origine is, zich tot Europees amateurkampioen in zijn gewichtsklasse. Volgend jaar wil Usturoi ook oogsten in Parijs. ‘Ik heb er een goeie kans om een medaille te winnen.’

Hubert Firens begeleidt Vasile Usturoi al zeven jaar bij boksclub BIM uit Merksem. De olympische kwalificatie van zijn pupil kwam voor hem allerminst als een verrassing.

‘Vasile is gewoon wereldtop. Al zeven jaar werken we toe naar dit. Wat hij het laatste jaar heeft gepresteerd, is ongezien. Op het WK werd hij bestolen tegen de latere wereldkampioen, maar daar had hij ook op het podium moeten staan.’

Firens is ervan overtuigd dat Usturoi volgende zomer het olympische podium kan beklimmen. ‘Ik heb nog nooit een jongen gezien met zo’n ambitie, zo’n explosiviteit en zo’n enorme wil om te presteren. Mentaal is hij, doorheen de jaren, heel sterk geworden. En hij heeft een ongeziene stootkracht.’

‘We gaan eerst een rustperiode inbouwen, dat is echt nodig. Daarna is het belangrijk rustig op te bouwen via kleinere tornooien. Pas rond maart volgend jaar moet hij er weer staan, terug op dit niveau zijn. Hij moet maar een keer pieken, in Parijs. Zijn kansen daar inschatten, is moeilijk. Dat hangt af van de loting. Maar ik geef hem toch 75 procent kans op een medaille. Ik ben optimistisch, zeker en vast. Anders moet je er niet aan beginnen.’

Ustoroi is geboren in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Op zijn elfde verhuisde hij met mijn ouders naar België, die in Brussel een job vonden. Hij sloot zich na een tijdje in de hoofdstad bij een boksclub aan. Daar werd hij opgemerkt door coach Hubert Firens.

‘België heeft me al veel kansen gegeven. Het is voor mij belangrijker dan mijn geboorteland, ik woon er en ook mijn mentaliteit is veranderd. Ik ga er niet meer weg.’

‘Een professionele kamp is echt iets anders. Die duurt veel langer, twaalf ronden om precies te zijn. Elke slag moet pijn doen.”

‘Bij de amateurs ligt het tempo anders: daar moet het snel gaan en wordt er veel bewogen. Elke slag telt. Het is zoals het verschil tussen marathonlopers en sprinters. Daarom blijf ik liever sprinter.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten