• 21/06/2024

European Open in Lotto Arena krijgt gedroomde finale: Sinner-Schwartmann

MERKSEM – In de finale van de European Open staan morgen reekshoofden nummer één en twee tegenover elkaar: Jannik Sinner en Diego Schwartzman. De ‘helden’ waar zij vandaag tegen speelden waren moe. Daardoor brachten de halve finales niet wat men verhoopte.

In de eerste wedstrijd nam de twintigjarige Sinner (ATP 13, zie foto) het voor het eerst in zijn carrière op tegen Lloyd Harris (ATP 32). Deze laatste was op papier een te duchten tegenstander maar daar zag je vandaag niet echt veel van. Sinner begon al meteen met een break aan de wedstrijd. In geen tijd liep hij uit naar 4-0 en miste hij ei zo na de kans op een 5-0 voorsprong. Set twee verliep volgens eenzelfde scenario: met onmiddellijk een break van de Italiaan. Bij 3-1 kreeg hij opnieuw drie breakpunten waarvan hij de laatste benutte. Lloyd van zijn kant deed dat niet in het volgende game en verloor ook de tweede set kansloos.  De wedstrijd duurde 1u26’. Sinner: ‘Ik speel hier heel graag. De omstandigheden zijn perfect. Twee jaar geleden haalde ik hier mijn eerste halve finale op de ATP-tour. Ik hoop mij te kunnen kwalificeren voor de ATP-finales in Turijn maar daarvoor moet ik nog goed presteren in Wenen en Parijs. Ik startte prima in beide sets. Ik probeerde telkens mijn service te behouden en dat lukte ook. Nu, misschien leek het dan wel dat ik gerelaxeerd kon spelen maar uiteindelijk moest ik toch geconcentreerd blijven. Gaat Loyd door mijn service bij 4-1, dan wordt het misschien nog moeilijk. Ik hou van indoorwedstrijden. In openlucht moet je altijd afrekenen met de zon en de wind en bovendien komen de ballen hier niet zo hoog. Dat ik de finale haal betekent heel veel voor mij. Ik heb een goed tornooi gespeeld. In feite doe ik het al een heel seizoen prima, weliswaar met een paar ups en downs maar uiteindelijk heb ik mij kunnen verbeteren door hard te trainen.’

Ook Diego Schwartzmann (ATP 14) kon zich op een drafje plaatsen voor de finale. Jenson Brooksby (ATP 70) kon enkel in de eerste set weerwerk bieden. Nochtans zag het ernaar uit dar de toeschouwers in de zo goed als uitverkochte Lotto Arena zich moesten opmaken voor een marathonpartij. Het eerste spelletje duurde maar liefst elf minuten. Beide spelers gingen één keer door elkaars opslag maar toen Schwartzmann dit opnieuw lukte stonden de 6-2 cijfers op het bord. In de tweede set was er geen houden meer aan.  Schwartmann haalde het met 6-0. Hij stond bijna net zolang op de baan als Sinner: 1u25’. Schwartzmann heeft alvast één supporter morgen: zijn ‘Antwerpse grootmoeder’, zoals hij ze in het tv-interview noemde. ‘Het gaat om een dame die hier elke dag zit en alle wedstrijden bekijkt , niet alleen die van mij maar ook die van de andere spelers en dit sinds 2016. Donderdag had ik ze voor het eerst weer opgemerkt en ik vroeg haar om chocolade mee te brengen en kijk, gisteren had ze een doosje bij. Wat de wedstrijd betreft speelde ik vandaag net zoals de voorbije dagen: agressief, met een goede forehand. Misschien was mijn opslag niet perfect maar ik maakte dat goed met mijn returns.’

Zizou Bergs (ATP 186) zal niet lang getreurd hebben om zijn uitschakeling dinsdagavond. Hierdoor kon hij afreizen naar Dubai voor een exhibitietornooi met ultra korte sets (telkens volgens het super tie-break-principe). Hij won het tornooi wat hem meteen 117 500 euro opleverde, bijna een verdubbeling van het prijzengeld dat hij tot nog toe bij elkaar speelde. In het dubbelspel konden Xavier Malisse en Lloyd Harris zich niet plaatsen voor de finale. Zij verloren met 6-4, 6-2 tegen het Nederlandse duo Wesley Koolhof/Jean-Julien Rojer.

PROGRAMMA VOOR MORGEN: 14 u:Mahut/Martin-Koolhof/Rojer, 16u30 Sinner-Schwartzmann

Edwin MARIËN

Foto European Open

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten