Europa schenkt 4,8 miljoen om van Binnendijle levensader voor fauna en flora te maken
MECHELEN – Dankzij Europese subsidies krijgt Mechelen de kans om samen met verschillende partners het ambitieniveau voor haar Binnendijle te verhogen en deze natuurlijker en toegankelijker in te richten. Water speelt een belangrijke rol in Mechelen. Het is die rol die Mechelen samen met verschillende partners wil versterken op vlak van biodiversiteit, waterkwaliteit, openbaar domein, participatie, cultuur en stedelijkheid.
De Dijle was vroeger een rivier die wemelde van dieren en planten en waar je kon genieten van een verfrissende duik en kon ontspannen aan de oevers. Met het masterplan Binnendijle wil het Mechelse stadsbestuur deze natuurlijke schoonheid herstellen, de omgeving rond de rivier nog aantrekkelijker maken en ruimte creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De komende jaren verbetert men de waterkwaliteit, herstelt men de oevers aan Het Veer en bouwt men het Dijlepad verder uit. De straten Dijle, Tichelrij en Dobbelhuizen worden opnieuw aangelegd met ontmoetingsplekken aan het water. Verder zorgt men voor een permanente zwem- en zitzone aan het Keerdok en een recreatie- en chillzone aan Transit M. De Winketbrug maakt men mooier met kunst.
Het project start op in maart. Alle werken moeten zoveel mogelijk klaar of opgestart zijn in februari 2027. De Vlaamse Waterweg, de Vlaamse Milieumaatschappij, Thomas More en Mechelen Feest zetten mee hun schouders onder het project. Europa maakt zo’n 4,8 miljoen euro vrij om te investeren in het project. Het gaat dus vooral over de Binnendijle, als gemeenschappelijke ruimte om te gebruiken door de Mechelaar, maar ook als groen-blauwe corridor ten voordele van de natuur en biodiversiteit in de stad. Het project kreeg het acroniem WATSUPS mee wat staat voor Water As The Source of Urban Public Space.
Patrick Princen (Voor Mechelen), schepen van openbare werken en natuur- en groenontwikkeling: ‘In 2018 openden we de Dijleterassen aan de Zandpoortvest. De autoparking werd een ontmoetingsplaats en bracht de Mechelaar terug in contact met de Dijle. Dankzij Europa kunnen we deze realisatie nu ook waar maken op andere plekken op de Binnendijle. Onze Binnendijle moet een plek zijn waar alle mensen de natuur van dichtbij kunnen ontdekken, waar ze verkoeling vinden en kunnen zwemmen in het water, een plek waar de biodiversiteit kan floreren en een levensader is voor de fauna en flora in en rondom onze stad. Binnen het project grijpen we ook de kans om participatief aan de slag te gaan met de Mechelaar én de natuur. Om de natuur een stem te geven in heel dit verhaal schakelen we kunstenaars in.’
Het uiteindelijke doel is de openbare ruimte langs de Binnendijle te hertekenen door extra rivierterrassen en verlaagde oevers te creëren, door de versnipperde wandel- en fietszone langs het water aan te pakken en ontbrekende schakels toe te voegen, door bijkomende ontmoetingsplaatsen en parken langs het water aan te leggen en een permanente zone voor openluchtzwemmen mogelijk te maken. Maar naast nieuwe ruimte voor alle Mechelaars is het vooral de bedoeling om de natuur op en langs de Binnendijle in ere te herstellen.
De getijdenrivier de Dijle is doorheen de geschiedenis steeds meer beperkt: de Afleidingsdijle en een systeem van sluizen werden aangelegd waardoor de oorspronkelijke stroming op de Binnendijle teruggebracht werd tot bijna stilstaand water. De slingerende oever werd verhoogd en verhard om de stad te beschermen tegen overstromingen. Helaas is er een keerzijde: de beperkte stroming vergroot het risico op algenbloei en is de verbindende functie tussen de natuurgebieden van het Mechels Broek en Zennegat verstoord, waardoor fauna en flora niet vlot kunnen migreren. De biodiversiteit staat daardoor onder grote druk. Dankzij dit project wordt de Binnendijle opnieuw een levensader voor fauna en flora. (EM / Foto Stad Mechelen)