• 27/05/2024

Essen kijkt naar Wuustwezel en Kalmthout, dat toeristisch seizoen opstart met knalzondag

KALMTHOUT – Van morgen zaterdag 8 april tot en met dinsdag 30 juni stimuleren Gemeente Essen en Unizo Essen de Essenaar om hun inkopen met de fiets of te voet te doen. Door stempels te sparen maken ze kans op mooie prijzen.

 Helmut Jaspers (Vooruit), schepen van leefmilieu: ‘De fiets is het beste vervoersmiddel om aankopen te doen bij winkels in de buurt. Het is beter voor het milieu, je eigen gezondheid én het bespaart je tijd en geld.’ Kris Van Dorst (Unizo):  ‘Unizo Essen ondersteunt deze actie omdat lokaal winkelen zuurstof pompt in onze lokale bedrijven en de sociale contacten doet floreren.’

De campagne zet extra in op afvalarm winkelen. Jaspers: ‘We stimuleren Essenaren om eigen verpakkingen mee te nemen naar de winkel. Denk aan een herbruikbare tas, potjes voor charcuterie of zakjes voor groenten of brood.’ Zaken waar mensen met hun eigen verpakking terecht kunnen, herken je aan de affiche. Bij het gebruik van eigen verpakkingsmateriaal, krijgen klanten een extra stempel. In het prijzenpakket zitten trouwens heel wat prijzen om afvalvrij te blijven winkelen na de campagne. 

 De campagne gaat over de gemeentegrenzen heen, want ook in Kalmthout en Wuustwezel kun je stempels sparen. De volle spaarkaart geef je af bij een van de deelnemende handelaars. De lijst met Essense handelaars vind je op www.essen.be/gerinkel.

 Op zondag 16 april luidt gemeente Kalmthout het nieuwe toeristische seizoen feestelijk in.  Van 10 tot 17 uur kan je op verschillende locaties in de gemeente terecht voor een unieke combinatie van zowel cultuur als natuur.

Sandra Hoppenbrouwers (CD&V), schepen van toerisme: ‘Onze natuur is nationaal én internationaal bekend. Toch is er meer dan alleen het Grenspark of het Arboretum: onze gemeente heeft immers nog heel wat andere troeven. Die zetten we bij de start van het toeristisch seizoen graag in de kijker. Met een grensoverschrijdende fietstocht van 27 kilometer stellen we het natuurgebied ‘Klein Schietveld’ centraal. Dit prachtige gebied vormt de mooie groene buffer tussen Brasschaat en Kalmthout.’

 Verder kan je deelnemen aan volgende activiteiten:  de Heikneuter 2019, Frans Jochems, stelt zijn ‘kotje der Herinnering’ gratis voor je open. Ontdek er de wondere wereld van de voorbije generaties. Samen met de vrijwilligers van Toerisme Kalmthout klink je met de Heikneuter op het nieuwe toeristische seizoen. Gids Peter Van Looveren neemt je mee in de geschiedenis van de landgoederen op de Kalmthoutse Heide. Gids Hans Geldhof laat je kennismaken met de echte heldinnen van WO I en Heuvel aan de rand van de Kalmthoutse Heide. 

Natuurgidsen Jan Ingelbrecht en Marieke de Haan nemen je mee naar De Maatjes in Nieuwmoer. Reserveren hoeft niet. Start om 10 uur op de hoek Kerkstraat/Wuustwezelsteenweg. Kom planten kopen bij de allerbeste kwekers op de plantenmarkt voor één dag, middenin de tuin van Arboretum Kalmthout.  Ga op Striptoer in de oude villa van Willy Vandersteen en ontdek wat je allemaal nodig hebt voor het maken van een goed stripverhaal. Niemand minder dan de tekenaar zélf neemt je mee door negen kamers en geeft tips en uitleg. 

 Maak een wandeling in het Klein Schietveld: klein in naam, maar groots in natuur. Het Klein Schietveld wordt ‘klein’ genoemd omwille van de nabijheid van grotere broer Groot Schietveld, maar schijn bedriegt… Het militair domein is deels toegankelijk en je kan er prachtig wandelen. Vanuit station Heide zal het toeristentreintje treinreizigers tot op alle locaties in Kalmthout vervoeren tussen 10 en 17 uur. Info: www.kalmthout.be/ots2023. (EM / Foto Gemeente Kalmthout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten