• 24/06/2024

Erfpachter gezocht voor kasteel Schoonselhof

HOBOKEN – Het historische kasteel Schoonselhof, op de gelijknamige parkbegraafplaats, heeft een nieuwe invulling nodig. AG Vespa zoekt daarvoor een gemotiveerde kandidaat, die ook de restauratie op zich neemt. Het gaat om een erfpacht van 50 jaar met mogelijkheid tot verlenging.

Het kasteel Schoonselhof, omringd door een mooie geometrische slotgracht, bevindt zich centraal op de grens tussen Hoboken en Wilrijk. Het pand kent een rijke geschiedenis: de oudste nog bewaarde getuigenissen dateren uit de 16de eeuw, toen het dienst deed als buitenverblijf voor rijke kooplui en adellijke families.

Om het pand in zijn voorname glorie te herstellen en activiteiten toe te laten in en rond het kasteel wil stad Antwerpen een nieuwe erfpachter aanstellen in opvolging van de intercommunale Pontes.

De toekomstige erfpachter zal het kasteel dus moeten restaureren en een nieuwe invulling geven. Belangrijk is dat die nieuwe bestemming zorgt voor een meerwaarde voor de omgeving, dat ze verzoenbaar is met het omliggende park én dat ze de erfgoedwaarde van het kasteel respecteert.

Schepen voor patrimonium en voorzitter van AG Vespa, Annick De Ridder: “In het Schoonselhof, ons eigen Père Lachaise, staat een eeuwenoud kasteel. Voor dit gebouw omgeven door een imposante slotgracht en middenin het park zoeken we een nieuwe erfpachter die uitbating en restauratie op zich neemt. Een nieuwe invulling, middenin het groen en op een volstrekt unieke en historische locatie zal zowel voor de stad Antwerpen als de districten Hoboken en Wilrijk een grote meerwaarde betekenen. Zo kan het kasteel de gelijknamige parkbegraafplaats nog meer cachet geven. Erfgoed een tweede leven geven garandeert immers een lang leven voor ons patrimonium.”

De stad geeft het kasteel in erfpacht voor een periode van 50 jaar, met mogelijkheid tot verlenging. Geïnteresseerden bieden onder gesloten omslag met uitgewerkt projectvoorstel. De biedingen worden beoordeeld op basis van dat voorstel, financiële haalbaarheid, bod en invulling.

Bieden kan tot 3 oktober 2024 om 11 uur. Meer informatie over de oproep en de voorwaarden staan op www.agvespa.be.

Foto’s stad Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten