Erfgoedprijs voor project van Natuurpunt rond de molen van Meerhout
MEERHOUT – De afdeling Geel-Meerhout van Natuurpunt wint de provinciale Erfgoedprijs 2020 voor de restauratie en herbestemming van de molen van Meerhout tot bezoekerscentrum voor het Grote Netewoud. De provincie lanceerde in 2020 opnieuw een oproep voor de jaarlijkse erfgoedprijs, met focus op Onroerend Erfgoed. Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) feliciteerde vandaag de winnaar, die 10 000 euro ontvangt. De twee andere laureaten: Kerkfabriek H. Paulus uit Antwerpen en Vrienden van het Brouwershuis vzw uit de Vleeshouwersstraat, eveneens in Antwerpen, worden beloond met elk 5 000 euro.
Het onroerend erfgoed in onze provincie kan duidelijk rekenen op geëngageerde liefhebbers. Er werden elf dossiers ingediend. De meeste projecten worden gedragen door gedreven vrijwilligers. Uit deze kandidaturen selecteerde een vakjury een erepodium van drie projecten. De molen van Meerhout heeft een eerbiedwaardige geschiedenis die teruggaat tot de achtste eeuw. In 2011 zag de toekomst er weinig rooskleurig uit voor het zeventiende-eeuwse molenhuis. Door het engagement van velen, getrokken door Natuurpunt, werden de gebouwen gerestaureerd en her-bestemd als bezoekerscentrum voor het natuurpark Grote Netewoud. De jury waardeerde het grote draagvlak dat met dit project werd gecreëerd. Daarenboven komen verschillende aspecten van erfgoed hier samen: bouwkundig, landschappelijk, industrieel-archeologisch, en dat met een sterke educatieve werking.
Luk Lemmens (links op de foto): ‘De molen van Meerhout kreeg een nieuwe toekomst dankzij de grote inzet van vele vrijwilligers en lokaal vakmanschap. Dit is niet enkel een verhaal van stenen, maar ook een verhaal van mensen. De inbedding in de lokale gemeenschap is de beste verzekering van een mooie toekomst voor dit monument. Natuurpunt maakte van de Erfgoedprijs al dankbaar gebruik voor het versterken van hun erfgoedwerking. We hopen dat deze prijs daarvoor een blijvende stimulans is.’ Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis en de werking van de molen? In volgend filmpje doet Vitalski het hele verhaal: (https://www.youtube.com/watch?v=JZhrq44T9S8. De Dienst Erfgoed realiseerde als bijkomende ondersteuning een Erfgoedbrochure over de geschiedenis en herbestemming van de molen. Op deze manier wordt de winnaar van de Erfgoedprijs extra in de kijker gezet. De brochure kan gratis aangevraagd worden via erfgoed@provincieantwerpen.be of meegenomen worden bij een bezoek aan de molen.
Het project ‘Antwerpen, Kerkfabriek H.Paulus: Een verhaal over ‘liefde, geloof en schoonheid’ zet een niet evident stukje erfgoed in de kijker vanuit een fascinerend internationaal perspectief: een neogotische kruisweg en zijn quasi identieke Engelse tegenhanger. De jury apprecieert sterk het grondige en unieke onderzoek dat voor dit project werd uitgevoerd. De tentoonstelling werd gerealiseerd in een knap en mooi concept, met blijvende impact, en werd uitgevoerd door gedreven vrijwilligers.
De jury looft de grote diversiteit en het grote bereik van het project ‘Antwerpen, Vrienden van het Brouwershuis vzw: Herdenkingsjaar Gilbert Van Schoonbeke 2019’. De impact van de figuur van Gilbert Van Schoonbeke op de stad werd zelfs over de landsgrenzen heen aan een divers publiek geopenbaard. Met dit project blijven de ‘vrienden’ sensibiliseren rond het unieke verhaal van het Brouwershuis en de waterhuishouding in de stad. (EM / Foto Stefan De Wickere)