• 14/06/2024

Erfgoedcel voor de gemeenten van de Voorkempen vanaf 1 januari 2021 actief

BRASSCHAAT – ‘Erfgoed Voorkempen en Regionaal Landschap de Voorkempen zien hun aanvraag tot erkenning van een Erfgoedcel voor de Voorkempen goedgekeurd.

Hiermee neemt de regionale werking rond cultureel erfgoed een officiële start op 1 januari 2021. De erkenning geldt voor een periode van vijf jaar en is nadien verlengbaar.

Veertien gemeenten nemen deel aan de Erfgoedcel. Dat zijn Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Ranst, Schilde, Schoten, Zandhoven, Zoersel, Wijnegem, Wommelgem en Wuustwezel.

De gemeente Kapellen participeert alleen in de werking rond onroerend erfgoed (Intergemeentelijke OnroerendErfgoedDienst), niet in de Erfgoedcel. De gemeenten Zandhoven en Schoten nemen enkel deel aan de deelwerking van de Erfgoedcel.

Vlaams Minister van cultuur Jan Jambon (N-VA): ‘Beleven over de dorpsgrenzen heen zet erfgoed op grotere schaal in de kijker en houdt lokale verhalen levend. Cultureel erfgoed staat onder druk.’

‘Om te vermijden dat het verdwijnt, voorzie ik een jaarlijkse werkings-subsidie van 200 000 euro voor een nieuwe Erfgoedcel voor de Voorkempen. Die zal instaan voor professionalisering, digitalisering en overleg rond erfgoed.’

Erfgoed Voorkempen zet zich sinds 2017 in voor onroerend erfgoed in de regio. Omdat cultureel erfgoed vaak verbonden is met onroerend erfgoed, was de vraag vanuit de gemeenten groot om ook hiermee aan de slag te gaan.

Met de oprichting van een Erfgoedcel kan Erfgoed Voorkempen de huidige werking uitbreiden en roerend en immaterieel erfgoed in de streek de aandacht geven die het verdient.

Mai Van Thillo (CD&V), voorzitter van Erfgoed Voorkempen en schepen van erfgoed van de gemeente Wuustwezel: ‘Vanaf het najaar van 2019 werd iedereen met een hart voor erfgoed uitgenodigd op drie infoavonden om input te geven voor een meerjarenbeleidsplan van de nieuw op te richten Erfgoedcel. Dat uitgebreid voortraject zien we nu vertaald en beloond in een goedkeuring.’

Honderden (kunst)collecties, verzamelingen en archieven herbergen een schat aan roerend cultureel erfgoed. Een mooi voorbeeld is de collectie luchtfoto’s van Zimmerman die pas in 2007 werd ontdekt. De foto’s brachten nog onbekend WO1-erfgoed aan het licht.

Daarnaast zijn de Voorkempen rijk aan immaterieel erfgoed. Jaarlijks trekken verschillende processies en stoeten rond zoals de bloemenstoet in Wommelgem of het bloemencorso van Loenhout (zie foto). Volksverhalen over melkmeisjes, de dodendraad en smokkelverhalen gaan over van generatie op generatie. Ook het verenigingsleven en de bedrijvige heemkringen zijn een absolute troef van de regio. Meer dan 250 verenigingen werken in de Voorkempen rond cultureel erfgoed.

Ines Van Limbergen, coördinator van Regionaal Landschap de Voorkempen en de nieuwe Erfgoedcel: ‘Als Erfgoedcel willen we gemeenten, verenigingen, buurtschappen en individuen ondersteunen en inspireren om samen al dit typische Voorkempense erfgoed te valoriseren en te bewaren voor het nageslacht.’ (EM, Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten