• 29/02/2024

Erfgoed en cultuur vinden elkaar in vernieuwde Campus Podium in Schoten

SCHOTEN – Tot voor kort barstte Academie Schoten bijna uit haar voegen. Dat is nu opgelost door de renovatie van Campus Podium in de Jozef Van Craenstraat. Door de open ruimte tussen het voormalige gebouw van de Academie en de oude conciërgewoning aan de rechterkant op te vullen, krijgt de kunstschool heel wat extra ruimte.

De leegstaande conciërgewoning en het voormalige kinderdagverblijf ’t Beertje werden mee opgenomen in de Campus. Dat leverde 800 meter vierkante meter ruimtewinst op: 500 vierkante meter extra leslokalen en danszaal inclusief sanitair en kleedkamers, 160 vierkante meter extra kantoor- en personeelsruimte en 100 vierkante meter extra studieruimte. In het totaal betreft het een investering van één miljoen euro.

Directeur Patrizia Enna: ‘Dat was ook nodig. De muziekinstrumenten stonden bij elkaar opgestapeld in een ruimte die nu helemaal bestemd is voor de dj’s. In het totaal tellen wij bijna 1 700 leerlingen. Na corona zijn  de inschrijvingen beginnen boosten, niet alleen bij ons trouwens. De danszaal is ons paradepaardje. Integenstelling tot gewone sportzalen, heeft onze zaal een speciale zwevende vloer. Dat is aangenamer voor onze dansers omdat die schokken veel beter absorbeert.’

Charlotte Klima (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Een eigen danszaal stond al lang op het verlanglijstje van Academie Schoten. In afwachting van een eigen zaal huurde de gemeente ruimte op externe locaties. Een danszaal in eigen beheer heeft als voordeel dat er geen huurgelden meer betaald hoeven te worden. Bovendien was een eigen danszaal ook een voorwaarde van de minister bij het opstarten van een dansopleiding in Schoten.’

De uitbreiding is een schoolvoorbeeld hoe erfgoed en cultuur hand in hand kunnen gaan. Klima: ‘Dankzij een slim hergebruik van oude gevelstenen valt de uitbreiding van het beschermde gebouw amper op. Het oorspronkelijke gebouw in ‘jaren’70-architectuur’ kreeg in 1979 nog de tweede plaats in de Baksteenprijs voor Architectuur. De aanbouw moest zo goed mogelijk aansluiten op het originele gebouw. De gevelstenen van de oude personeelsfietsenstalling werden schoongemaakt en hergebruikt in de nieuwe gevel. Je ziet dus zo goed als geen stijl- of kleurverschil.’

Het klassieke lintje werd doorgeknipt door onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon en burgemeester Maarten De Veuster (beiden N-VA). Jambon: ‘Campus Podium werd gerenoveerd met de principes van de circulaire economie in het achterhoofd. Grondstoffen zijn eindig, waardoor het steeds belangrijker wordt om materialen te hergebruiken, ook in renovatieprojecten. Dat de nieuwe vleugel hierdoor ook hetzelfde uitzicht krijgt als het beschermde gebouw is mooi meegenomen.’

Co-directeur Niko Deman: ‘Zoals bij elke verbouwing ging het niet altijd van een leien dakje. Het feit dat we hier vandaag staan hebben we aan velen te danken. Ik denk wat mensen denken: een verbouwing, is dat wel al deze commotie waard? Ik kan zeggen dat de impact bij de ingebruikname enorm was. Het moment waarop we eindelijk in onze vernieuwde leraarskamer konden stappen zal ik nooit vergeten.  Die dag zal ik alleen maar blije gezichten. Er was terug een plek waar we konden samenkomen, konden bijpraten en nieuwe plannen smeden.’

‘Ik denk ook aan onze DJ’s. Zij hadden van bij de start van hun opleiding nooit echt een eigen plek. Ze gingen van het oud lokaal in ’t Beertje naar een container maar nu hebben ze eindelijk een mooi, eigen, lokaal. Onze slagwerkers hun instrumenten zaten gestouwd in een piepklein lokaal. Nu hebben ze een prachtlocatie waar de lessen op een comfortabele manier kunnen plaatsvinden. En tenslotte kunnen onze dansers nu eindelijk les krijgen op een echte zwevende dansvloer.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten