• 29/02/2024

Eredoctors geven deze week masterclasses aan Universiteit Antwerpen

ANTWERPEN – De Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish krijgt dinsdag een eredoctoraat op UAntwerpen. Ook vier internationale toppers uit de wetenschappelijke wereld worden geëerd. Rector Herman Van Goethem: ‘Daar varen onze studenten en alumni wel bij.’

Door de coronacrisis werd de editie van 2020 een academiejaar opgeschoven. Omdat de plechtigheid ook dit jaar niet op de universiteit zelf kan plaatsvinden, komt men met een online alternatief. Van dinsdag 30 maart tot en met donderdag 1 april wordt het  groepje tijdens een online plechtigheid in de schijnwerpers geplaatst. Ze geven ook een masterclass.  Van Goethem: ‘Het uitreiken van een eredoctoraat biedt onze eigen professoren de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren. Maar het is ook een goede zaak voor onze studenten, en bij uitbreiding de alumni: alle eredoctors geven een masterclass. Op die manier kan een breed publiek in contact komen met topwetenschappers uit de hele wereld.’

Jaarlijks wordt een eredoctoraat voor algemene verdiensten uitgereikt. Die gaat naar dr. Izzeldin Abuelaish (zie foto, hoofddocent Global Health aan de Dalla Lana School of Public Health (University of Toronto), en de eerste Palestijnse arts werkzaam in een hospitaal in Israël. Van Goethem: ‘Zijn drie dochters kwamen in 2009 om bij een inval van Israëlitische troepen in Gaza. Nadien schreef hij ‘I Shall Not Hate’ en richtte hij de stichting ‘Daughters for Life’ op. Ons eredoctoraat is een erkenning voor zijn bijdragen aan de empowerment van jonge vrouwen tot changemakers binnen hun gemeenschap. Zo bouwen ze mee aan een betere wereld in het Midden-Oosten.’ Abuelaish geeft zijn masterclass op dinsdag om 20 uur.

Samen met de Palestijnse arts worden vier topwetenschappers uit verschillende domeinen gehuldigd. De Faculteit Ontwerpwetenschappen kiest voor het duo prof. dr. Anne Lacaton en prof. dr. Jean-Philippe Vassal (Lacaton & Vassal Architectes). Via ontwerpend onderzoek gaan deze architecten in op hete hangijzers in het architecturale maatschappelijke debat. Zo zoeken ze bijvoorbeeld creatieve oplossingen voor verlaten, vergruisde complexen en stedelijke contexten. Het duo kreeg recent de Pritzker Prize, de ‘nobelprijs van de architectuur’. Op donderdag 1 april geven de wetenschappers om 19 uur de masterclass Transformeren, hergebruiken, uitbreiden … meer doen met minder, over hun expertise op het gebied van architectuur.

De Faculteit Sociale Wetenschappen gaat voor prof. dr. Jane Mansbridge (Harvard University), als erkenning voor haar kennis over hedendaagse democratieën, politiek leiderschap en democratische waarden. Met de ‘Jane Mansbridge Award’ worden publicaties over vrouwen, gender en openbaar beleid bekroond. Prof. Mansbridge sluit haar uitreiking af op woensdag 31 maart om 19 uur met de masterclass De toekomst van de democratie.  Em. prof. dr. Onora O’Neill (University of Cambridge) is de laureaat van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Zij is een van de belangrijkste hedendaagse Britse filosofen en tevens een belangrijke stem in het debat over ethische en politieke kwesties.

De Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen lauwert prof. dr. Christine Petit (Collège de France en Institut Pasteur), specialist in de moleculaire en cellulaire mechanismen van het gehoor. Tijdens haar masterclass Het Gehoor geeft prof. Petit op woensdag 31 maart om 13 uur meer uitleg over het proces van genetische dissectie van moleculaire mechanismen en hun genezing. (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten