• 21/05/2024

Hilde Crevits (Vlaams minister van Welzijn)

Er komen OverKop-huizen in Antwerpen, Borgerhout, Geel, Boom en Heist-op-den-Berg

ANTWERPEN – Hilde Crevits (CD&V, zie foto), minister van welzijn, maakte de locaties bekend van vijf  nieuwe OverKop-huizen in de prijzen Antwerpen. Daarmee overschrijden Vlaanderen en Brussel de kaap van 60 OverKop-huizen. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat in het totaal over 23 nieuwe OverKop-huizen, een investering van 1,8 miljoen euro om het mentaal welzijn van jongeren te versterken en meer bespreekbaar te maken.

Crevits: ‘Enkele jaren geleden waren er nog vijf huizen, dit jaar zal Vlaanderen 61 OverKop-huizen tellen. De bedoeling is dat de nieuwe OverKop-huizen al dit jaar hun werking starten. Dankzij de uitbreiding creëren we over heel Vlaanderen sterke netwerken van professionals, waarbij jongeren dicht bij huis met hun zorgen terecht kunnen. Het zijn laagdrempelige, informele ontmoetingsplekken waar jongeren ongedwongen kunnen binnenwandelen voor een goed gesprek. Doordat jongeren bij OverKop ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel kleiner. Op die manier bereiken we hen beter. Jaarlijks komen er duizenden jongeren over de vloer. Met deze uitbreiding willen we het mentaal welzijn van onze jongeren in Vlaanderen verder versterken. Want je goed in je vel voelen, is de basis van alles.’

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Wanneer ze daar nood aan hebben of wanneer zij zich even wat minder voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor. De eerste vijf OverKop-huizen werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. De Vlaamse Regering heeft later beslist om de OverKop-huizen verder te ondersteunen en uit te breiden naar meer dan 30 OverKop-huizen over heel Vlaanderen

Vandaag zijn er 38 OverKop-huizen in Vlaanderen. Minister Crevits besliste om dat aantal fors op te trekken. Op die manier hebben jongeren dicht bij huis een plek waar ze terecht kunnen wanneer het even niet goed gaat.

In de eerste plaats zijn de OverKop-huizen fysieke plaatsen waar er ruimte is voor vrije tijd, ontspanning en ontmoeting tussen jongeren. In ongedwongen sfeer kunnen jongeren er in gesprek gaan met elkaar of met medewerkers over hoe ze zich voelen. Er worden ook activiteiten georganiseerd die het mentaal welzijn bevorderen en bespreekbaar maken. Als jongeren meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, dan kan er vanuit OverKop vlot bijgeschakeld worden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek met een psycholoog die hiervoor naar het OverKop-huis komt. Hulp wordt zo laagdrempelig aangeboden, zonder dat jongeren doorverwezen worden of moeten wachten. De OverKop-huizen sluiten op die manier aan bij de aanpak van vindplaatsgerichte zorg. In sommige OverKop-huizen kunnen jongeren die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt, ook advies en begeleiding krijgen. De ondersteuning is volledig kosteloos.

In 2023 werd een oproep gelanceerd om het aantal OverKop-huizen uit te breiden. Afhankelijk of de OverKop-huizen binnen eenzelfde eerstelijnszone vallen krijgen zij 50 000 of 100 000 euro steun toegekend. Voor sommige eerstelijnszones wordt later nog bepaald waar het OverKop-huis precies zal huisvesten. De Antwerpse OverKop-huizen komen in Geel, Antwerpen-Zuid (2020), Borgerhout, Boom en Heist-op-den-Berg. Het gaat om een totale investering van 400 000 euro. Bestaande OverKop-huizen zijn er in Herentals, Antwerpen-Noord, Antwerpen-centrum, Mortsel, Willebroek, Mechelen, Lier, Zwijndrecht, Kalmthout en Zandhoven. Het OverKop-huis in Turnhout is nog in opbouw. (EM / Foto Ronny MULLENS)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten