Enorm veel wijzigingen aan openbaar vervoer in (het Zuiden van) de Kempen vanaf zaterdag
MOL – Op zaterdag 6 januari verandert er heel wat aan het openbaar vervoer in het zuiden van de Kempen. Er wordt een belangrijke stap gezet in de realisatie van Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid. De rest van de regio komt een jaar later, in januari 2025.
Op specifieke momenten en locaties, waar het inzetten van een reguliere bus niet efficiënt is, komt flexvervoer vanaf 6 januari. Dit nieuwe aanbod werd uitgetekend, beslist en wordt gefinancierd met het budget voor vervoer op maat, dat elke vervoerregio toegewezen kreeg van de Vlaamse overheid. De huidige belbussen worden vervangen door het nieuwe flexvervoer.
Het flexvervoer, dat in fase twee start, gaat wat breder. dan louter de zuidelijke Kempen. Naast Balen, Mol, Meerhout, Geel, Laakdal, Herselt, Hulshout, Herenthout, Nijlen en Olen krijgen ook Retie en Dessel een flexbus. De gebieden werden uitgebreid en de tijden waarin je kan rekenen op de flexbussen werden gelijkgesteld voor de hele regio. Vanaf 6 januari kan je van maandag tot vrijdag op een flexbus rekenen van 6 tot 21 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 8 tot 21 uur.
De reiziger reserveert zijn flexrit (voor een rit vanaf 6 januari) via de Hoppincentrale, via de app, website of telefonisch (www.hoppin.be of 0800 12 2 12). Alle tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn zijn ook geldig op de flexbussen.
Lijn 19 Diest – Veerle – Geel krijgt een upgrade. Alle ritten rijden vanaf 6 januari via Winkelom, Winkelomheide, Eindhout, Vorst en Veerle. In de spits kunnen reizigers voortaan rekenen op een bus elk halfuur, waar dat nu nog om het uur is. De bus zal ook vroeger en later rijden.
Lijn 23 Meerhout – Mol: deze lijn kende je vroeger als lijn 20 en rijdt vandaag enkel in de spits. Vanaf januari krijgt de lijn elke dag, op week- en weekenddagen een vaste frequentie om het uur.
Lijn 32a Geel – Oevel – Westerlo – Herselt – Aarschot – Leuven: deze lijn vervangt grosso modo de bestaande verbinding (huidige lijn 306), de reisweg tussen Geel en Westerlo gaat voortaan via Geel Industrie, Oevel en Tongerlo. Zo zorgt men ook daar voor betere bereikbaarheid. De lijn zal ook meer, vroeger en later rijden in het weekend. Je zal voortaan een bus om het uur hebben en op zondag rijdt men later naar Leuven, wat goed nieuws is voor de kotstudenten.
Ook de bestaande lijn 305 Turnhout – Leuven die veel gebruikt wordt door studenten verandert. Er komen vanaf januari twee lijnen voor dit traject: tussen Turnhout en Herentals via Kasterlee rijdt vanaf dan lijn 33. Tussen Herentals en Leuven via Herselt en Aarschot rijdt lijn 32b. Overstappen kan makkelijk aan het station van Herentals waar beide lijnen aansluiten. Deze wijziging staat echter los van Hoppin. De nieuwe lijn 54 Herentals – Westerlo – Tessenderlo neemt deels de reisweg van de bestaande lijnen 15b en 540 tussen Herentals en Westerlo. Deze nieuwe lijn rijdt vanaf januari wel door tot Tessenderlo via Sint-Jozef-Olen en Boekel.
Lijn 83 Mol – Balen – Gerheide – Wezel – Lommel vervangt grotendeels de huidige lijn 84, maar wordt ingekort en rijdt niet meer door tot Geel en Hamont, de reisweg verandert bovendien in Balen. Zo zorgt de lijn vanaf januari voor een betere bediening van Wezel, Gerheide en Balen. Wie naar Geel wil, kan de trein nemen in Mol. Wie naar Pelt of Hamont wil, kan overstappen in Lommel.
Lijn 84 Lier – Nijlen – Grobbendonk – Vorselaar vervangt de huidige lijn 152: het traject blijft behouden, het lijnnummer wijzigt wel én de bus rijdt voortaan ook op zondag en op alle dagen vroeger en later.
Lijn 85 Lier – Nijlen – Herenthout – Herentals vervangt de gekende lijn 150 maar krijgt wel een nieuwe reisweg via Bevel en Herenthout. Zo reis je nu veel vlotter van Herenthout naar Lier.
Lijn 511 Mechelen – Heist-op-den-Berg – Herentals krijgt een nieuwe reisweg tussen Heist-op-den-Berg en Herentals via Wiekevorst, Morkhoven en Noorderwijk. De bus rijdt niet meer via Herenthout, daarvoor neem je vanaf januari lijn 849.
Lijn 98 Tessenderlo – Vorst – Zittaart – Meerhout – Geel combineert de huidige lijnen 299 en 302, die beide gesplitst worden in Tessenderlo. Tussen Geel en Meerhout rijden de bussen via de Meerhoutsesteenweg, tussen Meerhout en Tessenderlo via Zittaart en Klein Vorst.
De huidige lijn 170 Beringen – Mol zal vanaf januari rijden onder het nummer 28. De reisweg verandert niet.
Lijn 11 Geel Station – Geel Thomas More is de nieuwe naam voor de bestaande Pendel Thomas More. Alleen de naam en nummer veranderen, de reisweg blijft dezelfde.
Aan een aantal lijnen verandert er niets: namelijk de stadslijnen 1 en 2 in Mol en lijn 510 Mechelen – Heist-op-den-Berg – Westerlo – Geel.
Tot slot veranderen heel wat schoollijnen. Het aanbod voor de scholen wordt herschikt met nieuwe lijnen, bestaande lijnen krijgen een andere reisweg zodat ze de scholen beter bedienen en meer scholen kunnen bedienen. En andere schoollijnen behouden hun vertrouwde traject maar rijden voortaan onder een nieuw lijnnummer. (EM)