• 12/07/2024

Enkel minder leegstand in Mechelen, Antwerpen en Turnhout doen slechter

MECHELEN – Slechts één centrumstad telt minder leegstaande handelspanden dan tien jaar geleden: Mechelen.

Antwerpen telt met 1 424 leegstaande panden de meeste leegstand, maar op tien jaar tijd valt de stijging mee (+39). In Antwerpen is trouwens een inhaalbeweging bezig. In één jaar waren er 39 minder leegstanden (1 463 in 2019).

In Turnhout ging men van 107 naar 157 leegstaande panden (+67). Men doet er wel beter dan in 2015 (187).

Eén en ander blijkt uit een schriftelijke vraag van Mercedes Van Volcem (Open Vld).  Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister en titelvoerend burgemeester: ‘Hier mogen we als stad ongelofelijk trots op zijn.’

‘Twintig jaar geleden trokken de gezinnen en handelaars weg uit onze stad. Vandaag is Mechelen the place to be.’

Vlaams parlementslid Mercedes van Volcem vroeg de evolutie op van de leegstaande handelspanden in de centrumsteden van 2010 tot en met 2020.  Uit de cijfers blijkt dat de leegstand overal is toegenomen, met uitzondering van de stad Mechelen.

In Aalst is het aantal leegstaande panden bijna verviervoudigd. Ook in Gent is er een opvallend grote stijging, van 190 naar 624 leegstaande panden.

Mechelen is de enige stad die het beter doet dan tien jaar geleden. Daar daalde het aantal leegstaande panden van 213 naar 157 (-56). Eerlijkheidshalve dient er aan toegevoegd dat er – in vergelijking met 2015 – een zeer lichte  toename is (+7).

‘De opkomst van online verkoop en grote winkelcentra maakt het niet gemakkelijk voor lokale handelaars. Lokale handelskernen staan overal in Vlaanderen onder druk en de coronacrisis doet daar natuurlijk geen goed aan.’

‘We zijn een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen. Dit resultaat is een pluim voor het volgehouden werk van vele Mechelse ondernemers, van het hele stadsbestuur en de stadsambtenaren en inzonderheid voor schepen van economische zaken Greet Geypen.

Volgens de minister bestaat er geen ‘silver bullet’ om de leegstand naar beneden te krijgen. ‘We hebben sterk ingezet op veiligheid en het creëren van een kinderstad, waardoor gezinnen opnieuw in Mechelen kwamen wonen. Daarnaast hebben we onze publieke ruimte kwalitatief heraangelegd.’

‘Mechelen is mooier en aangenamer geworden. Er is een divers aanbod van horecazaken en winkels. We hebben parkings bijgebouwd, maar evengoed ingezet op kwaliteitsvolle fietspaden en fietsinfrastructuur. Er bestaat geen wonderoplossing om het economische weefsel van een stad te versterken. Het is een resultaat van een totaalbeleid.’ (EM / Foto Pxhere)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten