• 24/06/2024

ELZ ZORA gaat preventief werken rond financiële problemen van jongeren

MORTSEL – Meer en meer achttienjarigen hebben schulden. Dat is een lastige start van je zelfstandig leven.

De OCMW’s zien het aantal jongeren  dat bij hen komen aankloppen voor schuldbemiddeling groeien. Er is nood aan preventieve actie.

En die actie is er in de vorm van een fysiek inleefhuis, een project van het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed onthaal (GBO) van de Eerstelijnszone ZORA.

De mutualiteiten, BudgetInZicht en het Jongerenadviescentrum CAW Antwerpen steken hiervoor samen met OCMW Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel de handen uit de mouwen.

Een inleefhuis is een nagebouwd huis. Bezoekers worden van kamer tot kamer rondgeleid. Ze krijgen info over goed omgaan met hun budget.

In de keuken zal het onder meer gaan over budgetvriendelijk winkelen en de voedingsdriehoek.

In de bureaukamer gaat het over administratie in de brede zin van het woord. In de slaapkamer over nieuwe en tweedehandskledij,…

Het inleefhuis richt zich op leerlingen van de derde graad secundair onderwijs, cliënten en nieuwkomers die begeleid worden door de deelnemende OCMW’s. Vrijwilligers begeleiden jongeren doorheen een huis met het maken van financiële keuzes. Ze willen inzicht geven in de financiële verantwoordelijkheden.

Het gaat over gezonde keuzes maken, verplichtingen, problemen en oplossingen. Er wordt gekeken naar wat het kost om alleen te wonen en hoe er kan bespaard worden. Er wordt dus een realitycheck georganiseerd.

Gitta Vanpeborgh (Vooruit), schepen voor zorg en gezondheid in Mortsel: ‘Ik ben bijzonder blij dat dit samenwerkingsinitiatief met veel enthousiasme wordt verder gezet.’

‘Want die eerste ‘grote stap alleen’ is toch makkelijker te zetten en zorgt voor minder verrassingen dankzij extra informatie en ondersteuning.’

Het inleefhuis vindt plaats tot woensdag 30 maart in het JOC in Mortsel aan de Lusthovenlaan 10.

Het project draait dankzij een grote poule enthousiaste vrijwilligers. Een deel van hen draaide al in eerdere edities van het inleefhuis in Edegem mee.

Dit beviel hen zodanig goed, dat ze opnieuw van de partij zijn. Iets wat de werkgroep achter dit project uiteraard toejuicht.  (EM / Foto Gemeente Edegem)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten