• 09/10/2024

ELZ Baldemore stelt 42 ‘VAC’mensen aan, Geelse zwerfkatten zoeken thuis

MOL- Afgelopen week werden 42 vrijwilligers uit Balen, Dessel, Mol en Retie opgeleid tot VACMAN/VACVROUW. Ze zijn nu klaar om mensen in hun vereniging, organisatie, (geloofs)gemeenschap correct te informeren over vaccinatie. Nog steeds hebben inwoners onvoldoende informatie over het coronavirus en de vaccinaties. En enkel met de juiste info, kan iedereen een doordachte persoonlijke keuze maken om zichzelf te laten vaccineren.

42 inwoners uit de verschillende gemeenten stelden zich kandidaat als VACMAN/VACVROUW. Onder hen heel wat verschillende profielen die elk hun eigen achterban willen informeren. De één gaat aan de slag met oudere doelgroepen, terwijl de andere zich engageert om anderstaligen, mensen in armoede of mensen uit hun wijk of vereniging te informeren.

Een online vorming stoomde de vrijwillige VACMANNEN/VACVROUWEN klaar om op pad te gaan. De opleiding focuste op feitelijke informatie over corona, praktische informatie over het vaccinatiecentrum De Zwaan en de stappen die inwoners moeten volgen wanneer ze worden uitgenodigd in het vaccinatiecentrum. Ook open en verbindende gesprekstechnieken kwamen tijdens de opleiding aan bod.

Naast de opleiding krijgen de vrijwilligers VACBLADEN ter beschikking met duidelijke en overzichtelijke informatie over het vaccineren. Het VACBLAD werd opgemaakt volgens de principes van Klare Taal waardoor het eenvoudig leesbaar is voor iedereen. Je bekijkt het via www.vaccinatiecentrumbaldemore.be/vacblad. Het is beschikbaar in verschillende talen. Het project is een samenwerking tussen eerstelijnszone Baldemore, de gemeentebesturen van Balen, Dessel, Mol en Retie en de mutualiteiten.

In De Waai en De Zoerla samen worden deze week 6 789 vaccins bij 70 tot 75-jarigen gezet. Ondertussen zijn ook een deel van de uitnodigingen van de 65 tot 70-jarigen vertrokken. In de Eerstelijnszone Zuiderkempen (Geel, Laakdal, Meerhout, Westerlo, Herselt en Hulshout) bedraagt de vaccinatiegraad 21,25 procent. De helft van de 65-plussers kreeg ondertussen een eerste prikje. Eind april zullen alle 65-plussers gevaccineerd zijn en start men met de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Het Geels Zwerfkattenproject vangt bijna dagelijks zwerfkatten om ze te laten steriliseren of castreren. Meestal worden ze na hun behandeling teruggeplaatst op de vangstlocatie. Spijtig genoeg is dat niet altijd mogelijk en moet soms op zoek gegaan worden naar een nieuwe thuis voor een zwervertje, wat zeker niet makkelijk is.

Zwerfkatten zijn niet vertrouwd met menselijk contact. Daardoor zullen ze altijd schuw blijven kunnen ze maar heel uitzonderlijk (met véél liefde en véél kattensnoepjes) een beetje tam worden. Een echte huiskat worden ze waarschijnlijk nooit, maar toch verdienen ook deze poezen een thuis. Wil je een gesteriliseerde Geelse zwerfkat opvangen? Al wat jij moet doen is zorgen voor een veilig schuilplekje in stal, schuur of tuinhuis, en de kat eten en drinkwater geven. Je hoeft de kat niet te laten chippen of registreren en je betaalt geen adoptiekosten. Wil je een diertje in nood helpen en van een zwerfkat een gastkat maken? Laat het weten via info@geel.be. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten