• 20/05/2024

ELZ Baldemore (Balen, Dessel, Mol, Retie) zet 1 365 vaccinaties op één dag

MOL – Gisteren werden 1 875 nieuwe uitnodigingen uitgestuurd voor vaccinaties met Pfizer. Het gaat om uitnodigingen voor inwoners uit Balen, Dessel, Mol en Retie van geboortejaren 1952, 1953 en enkele mensen uit 1954. Let op: nog niet alle inwoners uit 1954 komen in deze uitnodigingsronde aan bod. Daarnaast werden ook al een paar honderden mensen met onderliggende ernstige aandoeningen uitgenodigd. Zij worden opgenomen in de Vlaamse databank na een analyse door de ziekenfondsen.

Het ziekenhuis lanceerde donderdag een oproep om jezelf zeker te laten vaccineren wanneer je wordt uitgenodigd. Dagelijks stelt men er vast welke verwoestende impact het virus kan hebben op iemands gezondheid. Gelukkig blijft het aantal annuleringen uiterst beperkt.  Het vaccinatiecentrum draaide de afgelopen weken dankzij het groeiende aantal vaccintoezeggingen meer shiften en kon meer vaccinatielijnen inzetten. Gisteren  werden bijvoorbeeld 1 365 prikken toegediend. Van dit aantal kwam een 790-tal mensen voor een tweede prik.

De reservelijst van het vaccinatiecentrum bestaat allereerst uit een lokale databank, afkomstig uit het lokale bevolkingsregister van de vier gemeenten. Deze lijst werkt men chronologisch van oud naar jong af, waarbij men gericht leeftijden selecteert om net uit het vaarwater van de Vlaamse uitnodigingen te blijven. Daarnaast wordt de lokale reservelijst via de huisartsen aangevuld met inwoners met meerdere ernstige onderliggende aandoeningen. Om dit proces vlotter te laten verlopen, werkt men aan een lokale automatisering op maat. Pas in tweede orde wordt gewerkt met een tweede reservelijst, waarbij – conform de richtlijnen van de Vlaamse overheid – interventiemedewerkers van de politie staan en kleuterleid(st)ers. Het vaccinatiecentrum benadrukt dat deze objectieve werkwijze volledig voldoet aan de richtlijnen van de Vlaamse overheid.

De stuurgroep van het vaccinatiecentrum besliste na zorgvuldige overweging om nu niet in te stappen in QVax, het systeem van reservelijsten dat de Vlaamse overheid aanbiedt. Er zijn verschillende praktische problemen die Vlaanderen op dit moment niet kan of wil oplossen. Het grootste struikelblok zijn de vooraf geprogrammeerde tijdsblokken. Deze tijdsindeling komt niet overeen met de drie dagelijkse shiften die men in Mol hanteert. Met het Vlaamse systeem is het onmogelijk om nog mensen op te roepen na 21u30, terwijl dit wel noodzakelijk is aangezien de laatste shift in het vaccinatiecentrum duurt tot 22 uur. QVax zou leiden tot wachtrijen die aan het einde van een werkshift nog ontstaan, waardoor de laatste shift nog verder uitloopt. Dit is niet haalbaar voor de vrijwilligers en de medische medewerkers. Qvax houdt bovendien geen rekening met het feit of iemand risicopatiënt is of niet, er wordt uitsluitend gekeken naar leeftijd.

Het vaccinatiecentrum ontving voor de laatste week van april een toezegging van 350 vaccins van Johnson & Johnson. Aangezien voor dit vaccin slechts één prik vereist is én het vaccin eenvoudiger kan bewaard worden, zullen deze vaccins prioritair ingezet worden voor het thuisvaccineren. Uiteraard zal men hiervoor de verdere beslissingen moeten afwachten over de inzet van de overheid. Ben je geboren in 1951 of ouder én heb je nog geen uitnodiging voor vaccinatie ontvangen? Contacteer dan het callcenter via 014 38 90 47. (EM /Foto Gemeente Dessel)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten