• 14/06/2024

Elf procent zoekt professionele psychologische hulp omwille van corona

WILRIJK – Twee weken geleden namen opnieuw 22 500 Belgen deel aan de Grote Coronastudie. Elf procent van de deelnemers gaf toen aan omwille van de coronacrisis naar een therapeut, een psycholoog, een psychiater of naar een andere hulpverlener te zijn gestapt. Toen de orderzoekers dezelfde vraag stelden op 6 oktober was dat nog negen procent. Voor twee op drie deelnemers was dit hun eerste contact met professionele psychologische hulp.

Zoals steeds geven deze percentages aan welk gewogen gemiddelde van de deelnemers van de Grote Coronastudie dit rapporteert, na correctie voor de vertegenwoordiging van deze respondenten in de steekproef tegenover de algemene bevolking met betrekking tot vier eigenschappen: leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en provincie.

Dat het virus op ieders leven een grote impact had en heeft, is een open deur instampen. Vandaag probeert de Grote Coronastudie die invloed wat beter in beeld te brengen. Begon u het afgelopen jaar met een nieuwe hobby? Besteedde u meer tijd dan vroeger aan gamen of televisie kijken? Ging u gezonder eten?

Twee weken geleden namen opnieuw 22 500 Belgen deel aan de Grote Coronastudie. De enquête – een initiatief van UAntwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het FWO – loopt ook tijdens de ‘paaspauze’ door. En dus krijgt iedereen vandaag  opnieuw de kans om de vragenlijst in te vullen. Prof. Pierre Van Damme, gewoon hoogleraar decanaat geneeskunde en gezondheidswetenschappen aan de UAntwerpen – Campus Drie Eiken Wilrijk: ‘Het klink allicht cliché, maar deelnemen blijft nog steeds belangrijk. De coronacijfers lijken in de goede richting te evolueren. Hopelijk krijgen we die curve nu definitief naar beneden.’

In de 34ste editie van de Grote Coronastudie krijgen de respondenten onder meer enkele vragen voorgeschoteld over hun doen en laten tijdens de pandemie. Koen Pepermans van het decanaat sociale wetenschappen aan UAntwerpen Stadscampus:  ‘Het virus heeft sowieso een stevige impact op het leven van ons allemaal. Maar hoe die impact zich precies vertaalt naar onze dagdagelijkse gewoontes, dat is voor ieder individu anders. De ene is meer gaan bewegen, iemand anders begon met een volledig nieuwe hobby en een derde ging veel meer tijd besteden aan de sociale media.’

In de Grote Coronastudie werd oorspronkelijk aan alle deelnemers ook gevraagd of ze bepaalde symptomen vertonen. Om specifiek dat aspect beter in beeld te brengen, en de Grote Coronastudie te ontlasten, lanceerden de wetenschappers recent het project Infectieradar. Door één keer per week eventuele symptomen online te melden, kan elke Belg meehelpen om de verspreiding van infectieziekten en virussen gedetailleerd in kaart te kunnen brengen. Aanmelden kan via https://survey.infectieradar.be.

De Grote Coronastudie kan vandaag opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat zoals gewoonlijk tot 22 uur. Ook als u nog niet eerder deelnam, is het invullen van de vragenlijst bijzonder relevant. Je vindt de studie via  www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be. (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten