Elf pas opgeleide bartenders gaan vanaf nu Antwerpse horeca versterken

ANTWERPEN – Goed nieuws voor de Antwerpse horeca. Die wordt vanaf vandaag  versterkt met elf nieuw opgeleide barmannen die het intensieve negen weken durende Learning for Life-programma succesvol hebben afgerond. Zij dragen vanaf nu de titel van gediplomeerd barman. De opleiding werd voor de vierde keer georganiseerd in samenwerking met de Stad Antwerpen, Diageo, Horeca Forma en VDAB.

Door de pandemie gingen veel banen verloren in de horecasector. Hierdoor zijn uitbaters naarstig op zoek naar gekwalificeerd barpersoneel. Aan de andere kant zijn klanten meer dan ooit op zoek naar een premium ervaring en appreciëren ze kwalitatieve en handgemaakte cocktails.  Veerle Van Damme, Manager Diensten provincie Antwerpen VDAB: ‘Om de vele knelpuntvacatures in te vullen en om werkzoekenden betere kansen te bieden moeten we nog meer inzetten op opleiden. Dit traject combineert een vaktechnische opleiding met leren op de werkvloer. Dit is dé manier om toch nog de geknipte medewerkers te vinden in tijden van krapte. Daarom zet VDAB mee zijn schouders onder dit duurzame project.’

Gedurende meer dan 260 uur volgden de studenten een intensieve opleiding waarin alle aspecten van het vak aan bod kwamen: van het maken van cocktails over een cursus verantwoord serveren tot het bepalen van prijzen. Dit wordt aangevuld met praktische vaardigheden dewelke de cursisten aangeleerd krijgen door enkele van de meest gekwalificeerde trainers in de industrie. Robin Vanderelst, directeur bij Horeca Forma: ‘Vanuit de horecasector willen we het personeelstekort echt aanpakken. Het niveau van de opleiding ligt hoog waardoor we vandaag elf sterke bartenders kunnen afleveren aan de Antwerpse horecazaken. Onze afgestudeerden zijn een absolute aanwinst wat betreft productkennis en technische skills maar ook op het gebied van gastvriendelijkheid en storytelling. Voor ons als sector is dit een succesverhaal dat we graag verderzetten.’

Na de opleiding verruilden de deelnemers het klaslokaal voor praktijkervaring in een plaatselijke bar of restaurant. Dat is niet enkel goed nieuws voor de lokale horeca-uitbaters, maar ook voor de stad Antwerpen die nieuw opgeleide bartenders graag ziet komen. Claude Marinower (Open Vld), schepen voor werk en economie: ‘Energiek, nieuw horecapersoneel is cruciaal voor de sector in coronatijd, nu veel horecapersoneel de weg vond naar andere jobs. Dankzij de opleiding krijgen horecazaken, maar ook mensen kansen. Daarom zetten we met stad Antwerpen graag in op deze specifieke opleiding samen met VDAB en Diageo.’

Diageo ontwikkelde het programma in Latijns-Amerika in 2008 met als doel om gemotiveerde mensen over de hele wereld economische kansen te bieden en tegelijkertijd hoogopgeleide barmannen te ontwikkelen. Sinds de introductie van Learning for Life hebben wereldwijd al meer dan 140 000 mensen de opleiding met succes afgerond, met meer dan 80 afgestudeerden in België.

Daniela McFarren, Head of Corporate Relations Benelux Diageo: ‘Het succes van het project ligt in de samenwerking en betrokkenheid van de partners en vooral, zeer gemotiveerde studenten. Diageo vindt het belangrijk om de sector zelf actief te steunen en hecht daarom veel waarde aan deze unieke samenwerking.’ (EM / Foto YouEngine)

 

 

Related post