• 24/05/2024

Elf landbouwbedrijven, waaronder Provinciale Pluimveehouderij, zetten deuren open

GEEL – Het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij is één van de elf land- en tuinbouwbedrijven in provincie Antwerpen die haar (stal)deuren vandaag opent voor het grote publiek. Over heel Vlaanderen nemen in totaal 50 land- en tuinbouwbedrijven deel aan de 41ste editie van Dag van de Landbouw.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor landbouw: ‘In onze provincie zorgen 3 555 professionele land- en tuinbouwers dagelijks voor ons voedsel. 38 procent of 110 000 van ons grondgebied is in landbouwgebruik. In de zoektocht van landbouwers naar innovatie kunnen ze rekenen op de provincie Antwerpen. Provincie Antwerpen heeft daarom vier praktijkcentra, ze vormen de brug tussen beleid en teler, hier gaan we van onderzoeksresultaten naar praktijksuccessen op maat van onze land- en tuinbouwers.’

Ine Kempen, directeur van het Proefbedrijf Pluimveehouderij: ‘’Het Proefbedrijf Pluimveehouderij werkt rond elf centrale thema’s: voedselkwaliteit, grondstoffen, energie, emissie, huisvesting, stalmanagement, diergezondheid, dierwelzijn, automatisatie, digitalisatie en rendabiliteit. De focus ligt zowel op dier, mens en omgeving. Tijdens Dag van de Landbouw maken bezoekers kennis met zes lopende projecten, waarbij je de meeste van deze thema’s zal herkennen.’

Helsen: ‘We laten de bezoekers alle hoeken van ons erf zien met een fotozoektocht, voorzien infostanden en demo’s en uiteraard ook animatie en eet- en drankgelegenheid. We zijn vooral blij dat we het brede publiek kunnen laten zien hoe het eraan toe gaat in een hedendaagse pluimveestal. We komen tijdens deze opendeurdag ook naar buiten met onze projecten en ons praktijkonderzoek dat de pluimveehouderij klaarstoomt voor de toekomst.’

Onderzoek in het kader van Life ACLIMA wil ervoor zorgen dat landbouw ook in de toekomst nog over voldoende water beschikt. Tijdens je bezoek ontdek je hoe regenwater gezuiverd wordt tot drinkwater voor de kippen en hoe het reinigingswater van de stallen biologisch verwerkt wordt voor hergebruik. Samen met enkele partners voorziet het Proefbedrijf Pluimveehouderij de pluimveesector van bedrijfsspecifieke hitteactieplannen.

Binnen het project Hele Snavels onderzoekt het Proefbedrijf Pluimveehouderij samen met partners de factoren die bijdragen aan gedrag waarbij kippen elkaar prikken. Met het demonstratieproject OptiVac Vleeskip onderzochten het Proefbedrijf Pluimveehouderij en partner hoe een optimale vaccinatie kan leiden tot een lager antibioticagebruik bij vleeskuikens.

Via vergelijkende studies met reguliere en trager groeiende vleeskuikenrassen in de proefstallen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij en het ILVO worden de effecten op ammoniakuitstoot en dierenwelzijn gemeten.

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij is een provinciaal praktijkbedrijf met internationale uitstraling gelegen in Geel. 28 gedreven werknemers zetten zich in voor de pluimveehouderij van de toekomst en de zorg voor 31 000 leghennen en 42 000 vleeskippen. Het team bestaat uit onderzoekers, dierverzorgers en administratief personeel.

Ze bieden toekomst aan pluimveehouders door onderzoek in de praktijk naar integrale en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en creëren impact door kennisuitwisseling en dialoog met de landbouwsector en burger. Door deel te nemen aan Dag van de Landbouw kunnen ze op een laagdrempelige manier iedereen ontvangen die interesse heeft in hedendaagse pluimveehouderij en praktijkonderzoek. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij wil een sleutelrol spelen in praktijkonderzoek voor de Europese pluimveehouderij. Lees hier bij welke bedrijven je nog tot 18 uur terecht kan. (EM / Foto Boerenbond)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten