• 24/05/2024

Ekerse projecten burgerbegroting voorgesteld.

EKEREN – Vandaag werden in de trouwzaal van het kasteel Veltwijck in Ekeren door Mick De Maere (Open Vld), districtsschepen voor financiën, en in aanwezigheid van de projectindieners, de winnende projecten van de burgerbegroting voorgesteld.

Om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning die ter beschikking wordt gesteld voor de burgerbegroting, moet een project aan een aantal voorwaarden voldoen. De ideeën moeten onder meer passen binnen de bevoegdheden van het district, uitgevoerd kunnen worden met het beschikbare budget, en de inwoners van Ekeren ten goede komen.

Van 8 tot en met 24 september konden inwoners van Ekeren stemmen op hun favoriete project van de burgerbegroting. De jongste stemmer was zeventien jaar, de oudste 99 jaar.

De Maere: ‘Met maar liefst 852 participerende Ekerenaars kunnen we niet anders dan stellen dat dit een fantastische editie was van de burgerbegroting. Dit wijst op veel interesse, engagement en draagvlak. Voor een aantal ideeën werd er duchtig campagne gevoerd en dat werd ook vertaald in het aantal stemmen. Proficiat dan ook aan de indieners van de projecten die we nu gaan uitvoeren.’

Dit jaar was een budget van 17 000 euro beschikbaar. Het budget van 10 000 euro van 2023 werd samengevoegd met het restbedrag van 7 000 euro van de voorgaande jaren.

Van de ingediende en weerhouden voorstellen kwamen volgende winnaars uit de bus.

Met 537 stemmen werd het project van de fietsriksja de onbetwiste eerste. Dit project naar een idee van Anny Joossens en Lieve Prové, dat ook al in 2021 als winnend idee uit de bus kwam, kon hierdoor uitbreiden met de aankoop van een tweede riksja. Dit project krijgt een budget ter beschikking van 10 000 euro.

 

De beide riksjas zullen gereserveerd kunnen worden via de initiatiefnemers, en staan ter beschikking voor fiets-uitstapjes van de Ekerse bejaarden. De concrete uitwerking van een reservatiesysteem wordt nog uitgewerkt. 

De tweede plaats ging naar het idee van Nancy Cremers. Zij wil meer banken en picknicktafels in park Hof De Bist. Nancy kon helaas niet op de voorstelling aanwezig zijn. Het derde idee dat gerealiseerd kan worden, werd ingediend door Eline Geerardyn. Zij stelde voor om rond het bijenhotel langs de fietsostrade F14 veel bloemende planten aan te brengen. In de loop van 2024 bekijkt het district samen met de indieners de verdere praktische uitwerking en realisatie van hun ideeën waarvoor 7 000 euro is voorzien voor de twee ideeën samen.

(Links: Eline Geerardyn – Midden: Anny Joossens – Rechts: Lieve Prové)

Ivo VAN DE KORPUT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten