• 27/05/2024

Ekeren ontving Festausschuss des Andernacher Karnevals, Werken Nieuw Zuid gestart  

EKEREN – Vanmiddag ontving het Ekerse districtsbestuur de Festausschuss des Andernacher Karnevals voor de allereerste keer. Morgenmiddag brengt deze festivalcommissie een bezoek aan het Antwerpse stadhuis in het gezelschap van de Ekerse carnavalsvereniging De Bierpruvers.

Sinds 1979 is Ekeren verzusterd met Andernach, één van de oudste gemeenten in Duitsland. De stad Andernach ligt aan de Rijn, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts in de Landkreis Mayen-Koblenz.

De eerste plannen voor een verzustering ontstonden in 1971 en werden opgestart door de toenmalige Ekerse schepen Bruno Peeters (CD&V). De Ekerse basketbalploeg vond sponsoring in het bedrijf Boullo vlakbij Andernach. Toen Ekeren kampioen werd, werden de burgemeester en de bedrijfsleider in Ekeren ontvangen en de eerste contacten voor de latere verzustering werden gelegd. Toch heeft het nog tot in 1979 geduurd vooraleer de verzustering een feit was. Andernach heeft vier grote carnavalskorpsen: Fidelitas 1893 ‘Blaue Funken’ e.V., Stadsoldatenkorps Andernach 1896 e.V, Karnevalsgesellschaft Prinzengarde Andernach 1896 e.V en Rot-Weisse Husaren Andernacher Karnevalsgesellschaft von 1953.

Het carnaval in Andernach wordt georganiseerd door Festausschuß des Andernacher Karnevals e.V. Elk korps mag om de beurt een Prinsenpaar aanbrengen. Jaarlijks trekken de Bierpruvers naar Andernach om daar deel te nemen aan de ‘Rosenmontagszug.

Vandaag startten de werken voor de heraanleg van het openbaar domein op de Scheldekaaien in het deelgebied Nieuw Zuid. Het gebied langs de Schelde wordt een park van 5,5 hectare voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning, veel groen, waterpartijen en twee paviljoenen. Normaal duren de werken ongeveer achttien maanden.

Deze heraanleg van het openbaar domein situeert zich aan de Scheldekaaien ter hoogte van de wijk Nieuw Zuid, tussen het al aangelegde deel ter hoogte van Sint- Andries/Zuid en de Kennedy-fietstunnel. Om de ruimte maximaal te vergroenen worden andere parkfuncties – zoals sporten, spelen, picknicken en kleine evenementen – zoveel mogelijk geclusterd rond drie plaatsen. Het nieuwe park wordt een plek met een wisselende invulling: bepaalde delen krijgen veel beplanting in verschillende hoogtes, in andere zones zal er meer open ruimte zijn. In het meest zuidelijke deel komt er een waterbos. Aan de natte zijde van de waterkering kiest de stad voor bomen en planten die bestand zijn tegen een regelmatige overstroming. Het groen op die plaats is immers onderhevig aan veel wind en zouten, en onbeschut voor zon en regen. Het park zal door de verschillende waterpartijen en verschillende soorten bomen (waaronder fruitbomen) zorgen voor voldoende verkoeling in en voor de stad.

Het wandelpad loopt langs groen en blauw, deels langs bomen en deels langs de rand van de waterkering met een open zicht op het water. Het dijkpad ter hoogte van Sint-Andries & Zuid loopt nog een 100-tal meter door in het nieuwe park en gaat daarna over in informele, meanderende paden. Langs de blauwe steen wordt de kasseistrook van Sint-Andries & Zuid doorgetrokken langs het water.

Het centrale deel krijgt waterkanaaltjes. Naar het zuiden komt een esthetisch aangelegde vijver die fungeert als waterbassin met een ondergrondse regenvoorraad. Er komen ook twee parkpaviljoenen. Op meerdere plaatsen komen er speelzones, vormgegeven met houten balken in een cirkel. Er komt ook een speeltuin met klimtoestellen. Naast de speelzones is er ruimte voorzien om te sporten. Ontspannen kan in  ontmoetings- en zitruimtes, met zitbanken in verschillende volumes, kleuren en vormen. Het park krijgt unieke zitplaatsen op de grashellingen aan de Schelde en aan de zijde van de stad. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten