• 19/07/2024

EK vrouwen elite: bloedarmoede troef, Laura Verdonschot is kritiek beu

NAMEN – In vijf van de zes titelwedstrijden in Namen komen twaalf tot zestien landen in actie, goed voor een peloton van 30 tot 60 renners. Alleen bij de vrouwen eliterenners was het armoede troef met slechts negen landen en 22 vertrekkers, waarbij dan nog een verdwaalde Hongaarse, een Duitse, een Poolse, een Britse en een Luxemburgse. En uiteraard was de Nederlandse Fem van Empel de beste van het lot. Op een bepaald moment kende ze pech net na de materiaalpost. Geen probleem. Ze speelde even voor spookloopster, verloor 28 seconden, maar dat kon haar niet deren. Aan de finish hield ze nog twintig seconden over op haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado. De Italiaanse Sara Casasola werd derde.

Van de Belgen kon ook bezwaarlijk veel verwacht worden. Met amper drie verschenen ze aan de start. Bondscoach Sven Vanthourenhout schrapte Alicia Franck uit de selectie wegens geen conditie en riep geen vervangster op. De Waalse Marion Norbert Riberolle eindigde dertiende op drie minuten. Achter haar finishte Laura Verdonschot uit  Lille (Wechelderzande). Sanne Cant uit Herentals werd zeventiende op vijf minuten.

Verdonschot: ‘Ik had problemen op de schuine zijden. Telkens ik dichterbij kwam viel ik onmiddellijk weer terug. Ik weet niet hoe het kwam maar het lukte van geen kanten. Ik kwam altijd slecht uit om rechts naar omhoog te draaien. Dan stond ik te voet en moest ik lopen. Het gedeelte aan de aankomst lag me beter. Ik kon daar aansluiten bij de groep voor mij maar nadien moest ik er telkens opnieuw af. Dat kostte heel veel krachten. Jammer want de laatste vier ronden reed ik wel naar boven en kon ik nog een gat dichtrijden. Daardoor kwam ik in de buurt van Marion maar ik geraakte er jammer genoeg niet voorbij. Het ligt aan mezelf. Ik kan er nu niks meer aan veranderen.’

‘De conditie is goed. Ik had niet het gevoel dat ik stilviel naar het einde toe. Ik weet dat Namen voor mij een heel moeilijk parcours is. Ik heb vandaag de schade beperkt. Alleen de besten verschijnen aan de start. Wanneer ik een Wereldbeker rijd kom ik momenteel ook niet verder dan een achttiende plaats. Ik had gehoopt iets dichter te eindigen maar ik moet tevreden zijn met dit resultaat op deze omloop. Ik sta nu al dubbel zover dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip. Als ik hier vroeger op het seizoen had moeten rijden had ik de cross niet beëindigd. Ik voel dat ik bergop terug de explosiviteit krijg. Dat stelt me wel gerust. Ik heb nog wel een paar maanden om verder te groeien. Mijn hoofddoel is het Belgisch kampioenschap. Ik moet me daarop focussen. Ineens van één naar de beste conditie is moeilijk zeker nu het niveau zo hoog is. Wanneer ik deze vorm kan doortrekken zou het weleens spannend kunnen worden op dat BK. We weten van Sanne dat ze naar een kampioenschap kan toegroeien dus makkelijk zal het niet worden. Ik ben momenteel blij met waar ik sta en hoop dat ik in stijgende lijn kan blijven gaan.’

‘Vorig jaar zou ik hier gedemotiveerd aan de start gestaan hebben. Vandaag kon ik nog lachen. Ik voel me mentaal veel beter. Dat komt ook omdat de resultaten beter zijn. Als ik op dezelfde weg was blijven doorgaan als vorig jaar, had ik de fiets aan de haak gehangen. Wanneer ik een over hoog niveau spreek, dan heb ik het over de Nederlandse dames. Zij rijden gewoon veel harder dan de rest. Niet alleen de Belgen kunnen niet mee, ook andere landen niet. Ik mag me daar niet blind op staren. Ik moet alleen naar mezelf kijken. De vorige jaren deed ik dat wel en daar werd ik niet beter van. Dat heb ik afgeleerd. Vier jaar terug klopte ik Alvarado nog en ging ik in duel met Worst. Nu rijden ze me op minuten. In het begin was het heel moeilijk om dat te verwerken. Ik snapte niet dat ik die stap niet had gemaakt terwijl ik nooit anders getraind heb. Ik stond daarbij stil, mijn ouders vroegen zich af hoe het kwam en iedereen die ik tegen kwam deed dat ook. Mensen hebben zware kritiek. De Belgische vrouwen krijgen het hard te verduren terwijl wij ook gewoon maar ons best doen. We zijn  gewone mensen en we doen er alles voor, zoals anderen. Als we dan voor de veertiende of vijftiende plaats moeten rijden, dan is dat maar zo.’

Morgen is het onder meer de beurt aan de eliterenners. Men voorspelt zware regen. Dat belooft want vandaag was het bij momenten al een glijpartij en werden tussen de wedstrijden door nieuwe zoden gras aangebracht.

*PROGRAMMA VOOR MORGEN: 11 uur Mannen junioren (met als Antwerpse renners Corsys, Urkens en Van den Broek), 13u15 Vrouwen U23 (Vervloet), 15 uur Mannen Elite (Adams, Soete, Sweeck, Vandebosch en Vandeputte).

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten