• 14/07/2024

Eindelijk schot in dossier van hotelruïne in Vrijbroekpark, schoolomgevingen worden veiliger

MECHELEN – Centraal in het provinciaal groendomein Vrijbroekpark in Mechelen ligt een ontoegankelijke zone, met een betonnen skelet dat in de jaren ’70 een megalomaan hotelcomplex zou worden. Alleen het gelijkvloers en de eerste verdieping werden gebouwd en 50 jaar lang kon de natuur er zonder verstoring evolueren. Dat maakte de site een verlaten maar aanlokkelijke trekpleister voor schimmige activiteiten. Na het indienen van een dossier bij Toerisme Vlaanderen ontvangt het Vrijbroekpark nu relancesubsidies om op deze site een uniek natuur- en wandelbelevingspunt te ontwikkelen.

Het doel van het project is de zogenaamde ‘hotelruïne’ een herbestemming geven en integreren in het park. Het gelijkvloers wordt een groot ‘dierenhotel’, een plek waar vleermuizen, bevers en andere dieren onverstoord in hun natuurlijke habitat kunnen blijven wonen. Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen: ‘Wandelaars zullen vanuit het park via een verhoogd en toegankelijk wandelpad van 100 meter lang en drie meter breed door de bomen de eerste verdieping van de hotelruïne kunnen betreden. Voor kinderen voorzien we een aantal avontuurlijke aftakkingen op dit wandelpad. Er wordt een belevingsprogramma uitgewerkt in functie van de aanwezige fauna en flora én street art. Hiervoor starten we een participatief traject met jongeren op in samenwerking met RADAR Mechelen.’

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor logistiek, nam het initiatief nam om de site om te toveren tot een belevingsvol pareltje. ‘Na een jarenlang traject om volledig eigenaar te kunnen worden van deze site zullen we ze nu aanlokkelijk, veilig en belevingsvol maken. Vandaag keurde de provincieraad het bestek goed om de opdracht uit te besteden.’ Op basis van een haalbaarheidsstudie, opgemaakt door het studiebureau cvba Omgeving in Berchem, wordt de opdracht in de markt gezet voor het ontwerpen en realiseren van een uniek natuur- en wandelbelevingspunt op de hotelruïne. Deze opdracht behelst het volledig ontwerpen van het architecturaal en natuurbelevingsprogramma, evenals het op het terrein realiseren van het gemaakte ontwerp.

Stad Mechelen zal in de komende maanden de verkeersveiligheid in de directe omgeving van tien scholen opwaarderen. De stad trekt daarvoor 86 246 euro uit, waarvan de Vlaamse overheid de helft bijdraagt.

De aanpassingen zijn vooral snel uitvoerbare maatregelen. Die komen in een straal van 100 meter van de schoolpoort of tot aan het eerste kruispunt, als dat verder dan 100 meter van de school ligt. De focus van deze Vlaamse subsidie ligt dus op de directe schoolomgevingen, omdat heel wat verkeer daar samenkomt.

De tien omgevingen die de komende weken veiliger worden gemaakt: De Abeel (Ivo Cornelisstraat), de Sint-Maartensschool (Hombekerkouter), De Puzzel (Leuvensesteenwg), De Vlieger (Steenweg op Heindonk), Het Zonnehuis (Lijsterstraat), De WEGwijzer (Lakenmakersstraat), De Baan (Oude Antwerpsebaan), De Wondertuin (Bleekstraat), De Spiegel (Ten Moortele) en De Esdoornschool (Bankstraat). Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen van mobiliteit: ‘Het gaat dan over het plaatsen van octopuspalen met slagboom, wegmarkeringen, verkeersremmers, wegversmallingen en paaltjes, het aanleggen van veilige fietsoversteken, zebrapaden en Kiss and Ride-zones.’ (EM / Simulatie Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten