Eikevliet kreeg zijn wegwijzers terug, resultaten bodemonderzoek Niel bekend
BORNEM – Het dorp Eikevliet heeft zijn oude wegwijzers terug. Dit renovatieproject is een mooie samenwerking tussen inwoners, gemeentelijke diensten en bestuur, de Vereniging voor Heemkunde Klein-Brabant en leerlingen en leraars van de technische afdeling van het Sint-Jan Berchmansinstituut in Puurs-Sint-Amands.
In Eikevliet staan al sinds mensenheugenis twee oude gietijzeren wegwijzers. Eén aan restaurant Eyckerhof en één in het centrum van het dorp. Ex-inwoner Pol Ielegems: ‘Het waren prachtige gietijzeren palen die weer en wind doorstonden om de mensen te helpen hun weg te vinden in pré-gps-tijden. Tot de tand des tijds begon te knagen en de palen er triestig bijstonden. Dat kon ik niet laten gebeuren.’ Paul kwam in contact met Danny Polfliet, leerkracht aan het Sint-Jan Berchmansinstituut in Puurs-Sint-Amands. Danny is ook bestuurslid van de Vereniging voor Heemkunde van Klein-Brabant. Die vereniging wou dit project maar al te graag sponsoren om zo de oude palen in ere te herstellen. En zo geschiedde. Praktijkleerkracht Jordy Michiels en leerlingen Mathias Swagemaekers en Xandres Vermont van het zevende jaar foto-lassen klaarden de klus. De palen werden ontdaan van de wegwijzers, oude en versleten stukken werden vervangen door nieuwe.
De belettering werd letter voor letter getekend in de oude Nederlandse taal. Zo werd Wintam opnieuw Wintham. Daarna ging het richting plasmasnijder, die de aangepaste belettering uit metalen platen sneed. Hierop werd de belettering terug op de wegwijzers gelast. Het vervoer van de palen gebeurde door de gemeentelijke uitvoeringsdienst, net als het schilderen van de blauwe banden op de palen.
Kristof Joos (N-VA, rechts op de foto), schepen van erfgoed: ‘Ondertussen stonden de palen te popelen om terug naar hun bekende plaats in Eikevliet te gaan om zo hun rol op te nemen in het dorp. Misschien niet meer als ‘echte’ verkeerspaal, maar zeker als een bezienswaardigheid die behoort tot het patrimonium van Eikevliet. Wij zijn als gemeente de leerlingen, de leraars, de inwoners van Eikevliet en de Heemkundige vereniging van Klein-Brabant dankbaar voor de fijne samenwerking en voor de interesse in dit mooi stukje erfgoed.’
OVAM bezorgde de resultaten van bodemonderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS op verschillende locaties in Niel. Op basis daarvan adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid omwonenden om aangepaste voorzorgsmaatregelen te volgen.
In de Samenwerkingsstraat 20 werd de bodemsaneringsnorm voor PFAS overschreden in het grondwater. Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert om binnen een straal van 500 meter geen grondwater te gebruiken voor consumptie en ook niet om de tuin te sproeien of het zwembad te vullen. Zelfde advies geldt voor bewoners rond de Korte Hamelweg. Bij onderzoek in de Landbouwstraat 55 werd geen overschrijding van de bodemsaneringsnormen voor PFAS gevonden. Toch blijven er in de buurt voorzorgsmaatregelen rond grondwatergebruik gelden. Het gebied valt namelijk in de veiligheidszone die rond de Samenwerkingsstraat is ingesteld.
De resultaten van de bodemstaalanalyse aan het Oud Veer zijn geruststellend. Voor het grondwater werd de bodemsaneringsnorm voor PFAS overschreden. Lokaal bestuur Niel zal een beschrijvend bodemonderzoek voor haar rekening nemen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert wie op minder dan 100 meter van de site woont, de voorzorgsmaatregelen rond onder meer consumptie van voedsel van eigen kweek en losse grond op te volgen. In een straal van 500 meter wordt best geen grondwater gebruikt voor consumptie en ook niet om de tuin te sproeien of het zwembad te vullen. (EM / Foto Gemeente Bornem)