• 21/06/2024

Eikenprocessierupsen zijn er weer, 10 gemeenten kleurden rood, 7 oranje

MORTSEL –  Met de mooie lentezon slopen ook de eerste eikenprocessierupsen uit hun eieren. De rupsen jeuken nog niet, maar veroorzaken mogelijk lokaal overlast deze zomer. Om haar steden en gemeenten te ondersteunen bij een mens- en milieuvriendelijke aanpak van de rups, bereidde de provincie een nieuw pakket met steunmaatregelen voor.

De eikenprocessierupsenkaart geeft het aantal lopende meter aangetaste bomenrijen en maatregelen weer die geregistreerd werden, gedeeld door de oppervlakte van de gemeente. Voor Merksplas, Beerse, Vosselaar, Turnhout, Ravels, Dessel, Olen, Westerlo, Herenthout en Brasschaat waren er in 2020 tussen de 449 en 1 053 meldingen per vierkante kilometer. Zij kleuren rood. Kleuren oranje (241 tot 448 meldingen): Essen, Hoogstraten, Brecht, Rijkevorsel, Lille, Kasterlee, Balen en Edegem. Met 141 tot 240 meldingen staan Wuustwezel, Arendonk, Retie, Geel, Laakdal, Zandhoven, Nijlen, Berlaar, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Bonheiden, Mortsel, Borsbeek en Wijnegem geel ingekleurd. De andere steden en gemeenten in onze provincie hadden minder dan 140 meldingen.

Kathleen Verstraete, provinciaal expert: ‘We zien een vergelijkbare trend als vorige jaren, vooral gemeenten in de Noorder- en Zuiderkempen telden het grootste aantal rupsen. Het zuidwesten van de provincie (regio’s Antwerpen en Mechelen) ondervinden traditioneel nog weinig hinder. Daar zagen we kleinere nesten en minder rupsen.’ Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor Milieu en Natuur: ‘Als provincie coördineren we het beheer van de eikenprocessierups op ons grondgebied en brengen we de verspreiding in kaart. We streven hierbij naar de meest mens- en milieuvriendelijke vorm van beheer. De huidige bestrijdingsmethoden kosten veel tijd en geld en zijn dikwijls schadelijk voor de biodiversiteit. Bovendien is de rups een inheemse soort die thuishoort in onze natuur. Met de juiste aanpak kunnen we onze gezondheid en biodiversiteit beschermen en de hinder beperken. Om onze lokale besturen hierbij te ondersteunen, werkten we een pakket met steunmaatregelen uit. Zo konden lokale besturen opnieuw gratis infoborden en waarschuwingslinten bestellen. We organiseerden dit voorjaar een eerste infomoment en later dit jaar verdelen we gratis mezennestkasten.’

Verstraete: ‘De eikenprocessierups is een inheemse soort, het is dus zeker niet de bedoeling om de rups uit te roeien. In plaats van ze te bestrijden, willen we de rups vooral beheren op plaatsen waar ze overlast veroorzaakt voor burgers, en dit op een zo mens- en milieuvriendelijk mogelijke manier. Daarom organiseren we infosessies over alternatieve methoden om te rupsen te controleren en onderzoeken we de effectiviteit van nieuwe methoden die opduiken, of de schadelijke neveneffecten die ze soms met zich meebrengen. Denk maar aan de plastic en plakstrips die we vorig jaar in het straatbeeld zagen. Na onderzoek bleek dat in bomen zonder plastic niet meer eikenprocessierupsen aanwezig waren dan in bomen zonder plastic. In tegendeel: de plakstrips verzamelden meer nuttige vijanden van de rups dan de rupsen zelf. Om een ecologisch beheer te stimuleren, verdeelden we eind vorig jaar meer dan 800 mezennestkasten in onze provincie. De mezen in deze kasten kunnen dit voorjaar smullen van de rupsen in hun buurt. Ook het project LIFE Eikenprocessierups waar de provincie trekker van is, focust op een ecologisch beheer, door de natuurlijke vijanden van de rups in te schakelen.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten