• 19/05/2024

Belgian Alexander Blockx reacts during a qualifications match for the European Open Tennis ATP tournament, in Antwerp, Monday 16 October 2023. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Eervol weerwerk van Alexander Blockx maar Antwerpenaar onderuit in tie-break

MERKSEM – Behoorlijk wat toeschouwers op dag twee van de European Open in de Lotto Arena. Alexander Blockx (18/ ATP 646) speelde de openingswedstrijd van het avondprogramma tegen de Duitser Yannick Hanfmann (31/ATP 51). Blockx sneuvelde in twee sets maar de winnaar van de Australian Open deed het zeker niet onaardig.

Blockx opende weliswaar met een dubbele fout maar gaf tijdens het verdere verloop van de eerste set geen spelletje meer uit handen: 4-6 na 42’. In set twee ging het overigens de ganse tijd gelijkopgaand. Bij een 5-4 voorsprong stond de Antwerpenaar dichtbij een belle. Hij kwam 30-0 voor maar op dat moment ging hij ietwat te impulsief te werk en bespeelde hij iet te fel het publiek. Hanfmann kwam terug naar 30-30 en begon op zijn beurt zijn tegenstander (en vriend) te intimideren. Het werd 6-6 en in de tie break begaf het bobijntje van Blockx het: 3-7.

Blockx: ‘Ik ben zeker ontgoocheld maar ik ben eveneens een ervaring rijker door tegen iemand als Yannick te mogen spelen. Ik ben blij met mijn tennis van de laatste drie dagen, ook al voelde ik dat er iets meer inzat vandaag, vooral op het einde. Ik had de set misschien kunnen pakken maar hij serveerde goed. Alle credits gaan dus naar hem. Toen ik 30-0 voorkwam in het tiende spel van de tweede set was het publiek helemaal met mij mee. Ik voelde de steun.‘

‘Ik vind dat ik heel de match constant geserveerd en gespeeld heb op uitzondering van de eerste break in het eerste game. Dat gebeurde niet omdat ik slecht had geserveerd maar omdat hij heel goed voor de dag kwam. Al de returns kwamen keidiep terug. Dat verwachtte ik niet echt. Ik werkte wel twee breakballen weg maar dan pakte hij opnieuw uit met twee goede returns. Op het einde had ik het gevoel dat er net iets meer inzat maar uiteindelijk heeft hij verdiend gewonnen. Ik was veel nerveuzer tijdens mijn eerste match in de kwalificaties dan vandaag. Ik had tenslotte al twee matchen gespeeld op centre court. Buiten het openingsgame was het heel close. Ik heb daarna nog een paar breakballen gemist. Dat deed wel een beetje pijn.’

Het klink misschien raar maar deze wedstrijd was een confrontatie tussen Antwerpenaren, althans, zowel Blockx als Hanfmann wonen in de Metropool. ‘Ik hem dan ook al anderhalf jaar. Ik heb er al een stuk of zeven keer mee getraind. Telkens hij hier in Antwerpen zit komt hij weleens een keertje naar Wilrijk. Het is een heel toffe gast waar ik het goed mee kan vinden. Dat maakt de wedstrijd van vandaag nog iets toffer. Hij weet wat hij doet. Hij stond top 50 van de wereld. Het is een heel goede speler. Ik kon hem heel de match niet breaken omdat hij zo goed serveerde. Hij ging ook heel goed om met het publiek ondanks het feit dat iedereen voor mij aan het juichen was en men af en toe begon te roepen toen hij in de fout ging.’

‘Mijn ouders zaten in het publiek en verder veel vrienden van het tennis en van daarbuiten, mijn coaches, kortom, ‘iedereen’ was hier. Het was heel leuk dat ik het grootste tornooi dat België heeft heb kunnen spelen. Hopelijk kan ik hier volgend jaar nog eens aantreden. We zullen zien hoe mijn seizoen zal zijn maar het zou wel leuk zijn indien ik dan rechtstreeks op de hoofdtabel zou staan.’

Deze drie matchen geven me heel veel vertrouwen. Het toont aan dat ik met de beteren meekan. Ik ga dit jaar enkel nog wat 25 000-dollartornooien spelen, nog wat Futures. Ik vertrek zondag naar Groot-Brittannië en – heel misschien – als laatste tornooi van mijn pre season neem ik nog deel aan een Challengerkwalificatie. Mijn ATP-tornooien zitten er voorlopig op.’

Morgen opent opnieuw een Belg het avondprogramma. David Goffin (ATP 105) komt dan om 19 uur uit tegen de Fransman Giovanni Mpetschi Perricard (ATP 226).

Edwin MARIËN

Foto Belga

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten