• 19/06/2024

Eerstelijnszorg Voorkempen tevreden met vaccinatiegraad van meer dan 80%

MALLE – Het vaccinatiecentrum van de Eerstelijnszone Voorkempen is sinds 23 februari actief. Tot en met 28 maart zijn er 5 036 vaccinaties toegediend aan inwoners van Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel. De volgende twee weken (van vandaag tot en met zondag 11 april) werden er 7 350 vaccinaties ingepland.

De vaccinatiecampagne voor de bewoners en personeel van de woonzorgcentra en de voorzieningen voor personen met een handicap, voor de medewerkers in de ziekenhuizen en in eerste lijnzorg lopen stilaan op zijn einde. De vaccinatiegraad voor al deze groepen is de zone is hoger dan 80 procent. De meeste inwoners ouder dan 80 jaar hebben hun uitnodiging ontvangen. Voor het vaccinatiecentrum van Eerstelijnszone Voorkempen werden tot nu 13 819 uitnodigingen verstuurd vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid. Momenteel worden inwoners uit de geboortejaren 1946 -1947 uitgenodigd.

Van de eerste 5 500 uitnodigingen, werd slechts tien procent geannuleerd en dit om diverse redenen (onder meer al gevaccineerd, thuisvaccinatie…). Zes procent van het totaal aantal uitgenodigden kon men niet bereiken via telefoon of mail. Deze mensen blijven tot op de voorziene dag van vaccinatie op ‘gereserveerd’ staan. Het aantal ‘no shows’ – inwoners die hun vaccinatie wel bevestigen maar toch niet komen opdagen – is lager dan één procent. In totaal werden op 28 maart 13 017 mensen gevaccineerd in de eerstelijnszone Voorkempen. Dat betekent ongeveer 14,42 procent van de uiteindelijke doelgroep. In gans Vlaanderen bedraagt dit cijfer vandaag 13,28 procent. In de doelgroep ouder dan 65 in deze eerstelijnszone, werd momenteel al 22,89 procent van alle mensen gevaccineerd, in Vlaanderen is dit cijfer 20,18 procent. Al de bezoekers van het vaccinatiecentrum kunnen tijdens het wachten genieten van mooie tekeningen en kunstwerken van kinderen uit de eerstelijnszone. De leerlingen uit de scholen van Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel brachten in beeld hoe zij de coronaperiode beleven.

In één van de betrokken gemeenten, Malle, gingen 255 vrijwilligers van twaalf verenigingen de afgelopen weekend de strijd aan met zwerfvuil. Zij ruimden in totaal zo’n 138 kilometer grachten en straatkanten, goed voor 2 220 kilo zwerfvuil, waaronder sigarettenpeuken, verpakkingsmateriaal en voor het eerst mondmaskers in alle kleuren. Burgemeester Harry Hendrickx (DBM): ‘De halfjaarlijkse zwerfvuilactie is een stevige traditie die we als gemeentebestuur verwelkomen en financieel ondersteunen. Voor elke geruimde kilometer ontvangt de vereniging 50 euro, een extraatje dat ze vandaag goed kunnen gebruiken.’ Jaarlijks kost het opruimen van een enorme berg zwerfvuil veel geld en energie. Wouter Patho (N-VA), schepen van milieu: ‘Dat zijn weggegooide euro’s. Gelukkig zien we dat een meerderheid van de Mallenaren dat afval grondig moe is. We zoeken het laatste jaar steeds meer de natuur op en storen ons tijdens wandelingen aan peuken, plastic en andere rommel in onze grachten en bossen. Mallenaren nemen ook initiatief en melden zich als vrijwilliger om permanent zwerfvuil te ruimen.’ De schepen was echter onaangenaam verrast bij het zien van een overvolle afvalcontainer aan het gemeentehuis. ‘Die container was bestemd voor zwerfvuil dat onze verenigingen opgeruimd had. Jammer genoeg vond iemand of vonden enkelingen het nodig om zelf afval te dumpen. Nochtans hadden we met banners en versieringen aangegeven waar de container voor diende.’ (EM / Foto ELZ Voorkempen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten