• 23/04/2024

Eerste Vertelfestival in Bonheiden, Stap & Trap in Duffel

BONHEIDEN – Nu zaterdag 9 september vertellen de kasteelgidsen van Zellaer in Bonheiden verhalen over ridders en jonkvrouwen, over het historische kasteel en laten jong en oud proeven van hun ‘ridderlijke’ kledij. De eerste editie van het Vertelfestival is dan een feit.

Ben je ook benieuwd naar de spannende verhalen over ridders en kastelen? Dan ben je samen met je familie en vrienden welkom op het eerste Vertelfestival. Mieke Van den Brande (CD&V): ‘Een achttal kasteelgidsen neemt je mee op een vertelavontuur. We hebben zeer actieve kasteelgidsen die overlopen van verhalen. Ze spitsen zich ook toe op kinderen.’ Gids Francien Van den Eynde: ‘Het eerste vertelfestival loopt in het kader van Open Monumentendag dat als thema ‘immaterieel erfgoed’ heeft. Verhalen zijn daar een deel van. Voor mensen konden schrijven, waren er al verhalen.’

De vrijwillige kasteelgidsen hebben eigen verhalen maar gingen ook ten rade bij de Leesjury in Mechelen. Van den Eynde: ‘Vaak hebben de verhalen een onderliggende boodschap. We proberen ze op een informatieve en ludieke manier te brengen waardoor ze interessant worden voor zowel volwassenen als kinderen. Verhalen zijn van alle tijden, ze werden van generatie op generatie doorverteld.

Gids Dirk Vervaeke: ‘Het thema is kastelen en ridders. Moet je er dapper voor zijn? Vecht een ridder altijd? Mag je bang zijn als ridder? Dat leggen we uit. Maar we staan ook stil bij enkele andere thema’s zoals ‘Wat is een ridder? Wat moest je ervoor kunnen?’ Van den Eynde: ‘De verhalen zijn fictief. Kinderen vinden het geweldig, maar aan volwassenen zeggen we ook het kind in jezelf los te laten.’ De verhalen gaan niet allemaal over het Zellaerkasteel, maar verhalen over de historische site maken er wel deel van uit.

De plaatsen zijn beperkt, dus aarzel niet lang om in te schrijven. Een rondleiding in het kasteel is niet voorzien. . Elke eerste zondag van de maand wordt een vrije rondleiding gegeven, door maar ook rond het kasteel. Kinderen krijgen dan ook een ‘kasteelverhaal’ voorgeschoteld. Dikwijls wordt met scholen samengewerkt. Wie wenst, kan zaterdag nog een drankje nuttigen in de zomerbar Zellaer naast het kasteel.

De deelname is gratis, inschrijven is wel verplicht:. Dat kan hier of via 015 50 28 70. Inschrijven kan tot en met vrijdag 8 september, 12 uur.

Lokaal bestuur Duffel organiseert van maandag 11 september tot en met zondag 8 oktober opnieuw de actie ‘Stap & Trap’. Met deze actie wil het lokaal bestuur zo veel mogelijk Duffelaars stimuleren om zich op een duurzame manier naar lokale handelaars te verplaatsen.

 Dirk Broes (N-VA), schepen van lokale economie: ‘Deelnemen is heel eenvoudig. Wanneer de klanten tijdens deze periode met de fiets of te voet naar de winkel komen, krijgen ze bij maar liefst 40 deelnemende handelaars een stempel op hun Stap & Trap-spaarkaart. Bij vijf stempels heb je een volle stempelkaart. De hoofdprijs is naar jaarlijkse gewoonte een prachtige fiets.’

 Jos Hellemans (CD&V), schepen van mobiliteit: ‘Het doel van deze campagne is het promoten van de fiets als ideaal vervoermiddel om boodschappen te doen bij onze lokale handelaars. Isabel Glorie (N-VA), schepen voor milieu: ‘Daarnaast stimuleren we de mensen om eens stil te staan bij hun verplaatsingsgedrag. Duffelaars die hun steentje willen bijdragen aan een beter milieu kunnen mooie prijzen winnen.’ Deelnemers kunnen hun volle stempelkaart(en) tot en met zondag 15 oktober in speciale inzamelboxen deponeren. Deze staan opgesteld aan het plein aan de Kiliaanstraat, op de parking aan de Bruul en in de Mijlstraat aan de Spar. Men kan ze ook afgeven aan het onthaal van het gemeentehuis. (EM / Foto Gemeente Bonheiden)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten