Eerste testevent vindt dinsdag plaats in Antwerpen met 200 aanwezigen
ANTWERPEN – Het overlegcomité keurde een definitief kader goed om de komende weken en maanden testevenementen te organiseren in ons land. Die events moeten meer duidelijkheid geven over de rand- en veiligheidsvoorwaarden waarbinnen evenementen volgende zomer kunnen plaatsvinden. Als Vlaams testevenement wordt aanstaande dinsdagnamiddag al een congres met 200 deelnemers georganiseerd in het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp (FMCCA), ook gekend als A room with a Zoo. Dat laten Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA, zie foto) en Toerisme Vlaanderen weten. Vijf verschillende telmethodes zullen bezoekers en hun concentratie in de ruimtes tellen.
Aanvullend op de testevenementen in Nederland en andere Europese landen vinden ook in België testevents plaats. Die moeten inzicht geven over de mogelijkheden van een veilige eventzomer, maar ook in kaart brengen welke drempels er zijn om georganiseerde activiteiten op poten te zetten. Demir: ‘Vanuit Vlaanderen zijn vragende partij voor een duidelijk afgeklopt kader voor testevents. Ons huiswerk is al een tijdje klaar. Onderzoek en wetenschap hebben ons geholpen bij het ontwikkelen van testen en vaccins. Nu het kader rond de testevents klaar is, zullen we al die knappe koppen kunnen inzetten om ons te helpen om de brede evenementensector opnieuw te laten doen wat ze het beste doen: evenementen op een veilige manier organiseren. Deze reeks wetenschappelijke evenementen zullen hopelijk de sleutel zijn richting een veilige evenementenzomer.’
Dinsdagnamiddag zal een testevent plaatsvinden in het FMCCA in Antwerpen. Toerisme Vlaanderen brengt daar 200 spelers uit de toeristische- en eventsector samen op een congres waar onder meer de resultaten van de testevents in Nederland zullen worden toegelicht door Maarten Schram, één van de onderzoekers van de Fieldlab Events. Christine Merckx en Raf Berkvens geven tekst en uitleg bij hun onderzoek dat op het testevenement in Antwerpen zelf ook wordt uitgerold. Het CERM 2021 (Covid Event Risk Model) en het CIRM 2021 (Covid Infrastructure Risk Model), twee checklists die organisatoren sinds vorige zomer de mogelijkheid bieden om hun evenement op een veilige manier te organiseren, ook wanneer het virus nog onder ons is, zullen er in hun vernieuwde vorm worden voorgesteld. Er wordt ook tijd uitgetrokken voor een netwerkmoment onder de deelnemers.
Demir: ‘Tijdens het congres onderzoeken wetenschappers van IDLab van de Universiteit Antwerpen en imec samen met de onderzoekers van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool de nauwkeurigheid van vijf bezoekerstelmethoden. Om te kunnen garanderen dat op elk moment van een evenement een veilige afstand kan worden bewaard tussen de aanwezigen, is het correct tellen van die aanwezigen immers cruciaal. Camera- en wifitellingen, manuele en kwadranttellingen en de MensenMassaMeter zullen worden ingezet om de bezoekers en hun bewegingen in kaart te brengen.
Christine Merckx, hoofd van het KdG-expertisecentrum Publieke Impact: ‘Door de coronacrisis is het nauwkeurig kunnen meten van mensenmassa’s voor de evenementensector belangrijker dan ooit. Een duidelijk zicht hebben op hoeveel bezoekers er exact aanwezig zijn is dan ook de basis van coronaproof crowd management.’ Dr. Raf Berkvens van Imec/UAntwerpen: ‘Met dit project van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) willen we de evenementensector voorzien van wetenschappelijk onderbouwde inzichten over de foutenmarges per telmethode zodat ze betrouwbare tellingen kunnen uitvoeren.’ (EM / Foto N-VA)