• 17/06/2024

Eerste rondgang van Lierse Ommegang valt samen met weekend van de klant

LIER – Op zondagen 2 en 9 oktober – telkens vanaf 14.30 uur – trekt de Lierse Ommegang, met twee jaar vertraging om bekende redenen, weer door de stad. Een kilometerslange stoet laveert op beide namiddagen met veel kleur en bombarie door de straten.

In het eerste deel van de Ommegang geeft men een inkijk in hoe de stad ooit was en hoe ze vandaag is. Een kleurrijke en muzikale evocatie van oude en nieuwe ambachten, oude rederijkers en nieuwe toneelverenigingen, oude schuttersgilden en nieuwe handhavers van de wet.

Ook de jeugd van tegenwoordig en van toen zorgen voor sfeer. Dans, muziek, sport, spektakel… van vroeger tot nu. En Koningshookt is eveneens van de partij. De deelgemeente viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. In deze editie van de Ommegang zullen voor de eerste keer de ‘schapenkoppen’ verbroederen met ‘de varkenskoppen’.

Hét huwelijk uit de Lierse geschiedenis wordt ook in deze Ommegang gevierd. Je reist naar oktober 1496. Filips De Schone en Johanna Van Castilië gaven elkaar in Lier het ja-woord. In vier taferelen word je terug naar die die heuglijke dagen in de Lierse geschiedenis gekatapulteerd.

Stoere maar vrolijke soldaten uit Spanje en de Nederlanden, de Lierse clerus, bruidsmeisjes, bloemen, toeters en bellen… een feest van formaat. Als kers op de taart: de trouwers van 2022.

Iedereen die dit jaar het ja-woord geeft op het Lierse stadhuis krijgt van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de burgemeester een uitnodiging om dit tweede deel van de Ommegang af te sluiten. Zij herbeleven hun huwelijksdag opnieuw in het kielzog van Filips en Johanna.

De stoet volgt volgend parcours: Antwerpsestraat-Grote Markt-Eikelstraat-Zimmerplein-Werf-Rechtestraat-Sint-Gummarusstraat-Predikherenlaan-Abtsherbergstraat-Vismarkt-Grote Markt-Lisperstraat-Karthuizersvest-Antwerpsestraat.

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober leggen de Lierse handelaars en horeca hun klanten extra in de watten tijdens het Weekend van de Klant.

De stad ondersteunt de actie door zaterdag 3 000 goodiebags uit te delen. In de zakjes vind je giveaways aangeboden door de stad en producten en kortingsbonnen van de Lierse ondernemers.

Om iedereen de kans te geven een goodiebag te ontvangen, zullen ze gedurende de hele dag verdeeld worden, afwisselend vanuit de Antwerpsestraat en de Rechtestraat. UNIZO Lier zorgt zaterdag voor entertainment.

Op zondag valt het Weekend van de Klant samen met de Ommegang en zal er dus heel wat te zien zijn. De handelaars openen ook extra hun deuren tussen 13.30 uur en 18 uur. (EM / Foto Stad Lier)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten