• 19/05/2024

Eerste residentiële warmtenet van de Kempen deze maand in gebruik genomen

GEEL – Vanmiddag werd de nieuwe ontmoetingsruimte in de buurt Laar in Geel plechtig ingehuldigd door buurtontwikkelaar Matexi, burgemeester Vera Celis (tweede van links op de foto), Pieter Cowé (beiden N-VA, links op de foto), schepen voor cultuur, en stadsdichter Jean-Paul Byloo (tweede van rechts op de foto) . Voor deze gelegenheid schreef Byloo een nieuw gedicht, dat op de muur van het nieuwe buurtlokaal prijkt.

Niet alleen het buurtlokaal zal verbindende initiatieven tussen buren stimuleren. Ook bij de aanleg van de openbare ruimte rond het buurtlokaal en in de hele buurt zal Matexi veel aandacht besteden aan sociale interactie tussen bewoners, met het realiseren van twee parkzones en een groen buurtplein. Zo wil de buurtontwikkelaar levendige buurten creëren.

Tim Peeters (rechts op de foto), Development Manager bij Matexi: ‘Als buurtontwikkelaar hechten we veel belang aan sociale contacten en verbondenheid tussen bewoners en omwonenden. Daarom voorzien we in Laar een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers van één van beide appartementsgebouwen. Dat buurtlokaal zal aansluiten op het groene buurtplein. Toekomstige bewoners van de 61 appartementen en 55 huizen kunnen er in de toekomst terecht voor ontmoetingsmomenten met buren, vrienden of familie.’

Het gedicht van Byloo is niet alleen een hulde aan de warme buurt die er tot leven komt, maar ook aan twee historische vrouwelijke figuren uit Geel, waarnaar de twee nieuwe straten en de beide appartementsresidenties genoemd zijn: Emilia Biddeloo en Joanna Cocx.

In aanwezigheid van burgemeester Vera Celis en cultuurschepen Pieter Cowé werd het gedicht onthuld en het buurtlokaal ingehuldigd.

Emilia Biddeloo (1847-1913) was de enige vrouwelijke uitgeefster van het Nieuwsblad van Geel in de negentiende eeuw. De krant werd opgestart door de gebroeders Cremers uit Turnhout, die zich in 1853 in Geel vestigden. Gemeentesecretaris Frans Biddeloo behoorde tot de medestichters. In de jaren 1870 nam hij het blad over van de gebroeders Cremers. Wanneer hij zes maanden later overleed, kwam zijn ongehuwde zus, Emilia, aan het hoofd van het bedrijf. Ze leidde het blad tot in 1892. Haar bijnaam werd ‘madame den drukker’.

Joanna Cocx (+1567) was de eerste overste van de Gasthuiszusters-Augustinessen van het Oud Gasthuis in Geel. Ze kwam in 1552 aan uit Mechelen. De bisschop van Kamerijk en Jan III van Merode hadden haar gevraagd om het in die periode verwaarloosde gasthuis nieuw leven in te blazen. Ze deed veel pionierswerk: de statuten van het gasthuis werden aangepast, de gebouwen hersteld of uitgebreid en ze liet een nieuw pesthuis optrekken voor de verzorging van de besmettelijke pestlijders. Ze bleef overste tot aan haar dood in 1567.

De eerste bewoners van de buurt Laar nemen in de loop van deze maand hun intrek in de eerste appartementen. Dat betekent meteen dat het eerste residentiële warmtenet van de Kempen officieel in gebruik zal genomen worden. Dankzij aardwarmte zullen de 116 woningen in de winter duurzaam verwarmd kunnen worden, zonder aardgas. Tijdens de zomer zal de koude uit de bodem gebruikt worden om de woningen te koelen. Laar in Geel is de eerste buurt in de Kempen die van klimaatvriendelijke geothermie gebruik zal maken voor de verwarming van de woningen en van het sanitaire water.

Peeters: ‘Elke bewoner in Laar wint drie keer: hij krijgt een hogere comfortwaarde omdat de woning ook kan gekoeld worden, is niet afhankelijk van onstabiele gasprijzen, en levert een positieve bijdrage aan het klimaat door een lagere CO2 uitstoot.’

Al meer dan 70 procent van de appartementen werd verkocht op plan. De laatste appartementen zijn afgewerkt en te bezichtigen op afspraak.  Wie het buurtlokaal en het woonproject zelf eens wil zien, of inspiratie wil opdoen in het nieuwe kijkappartement, kan op zondag 17 september tussen 14 en 17 uur terecht in Laar. Meer info hier 

Matexi heeft kantoren in elke Belgische provincie, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in het Groothertogdom Luxemburg en in Warschau. Met meer dan 300 medewerkers ontwikkelt Matexi momenteel 478 buurten in 406 steden en gemeenten.  (EM / Foto Matexi)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten