• 24/06/2024

Eerste poëzie-installatie van Balense cultuurambassadeur langs kanaal aan brug Vaartstraat

BALEN – Renee Goris, de allereerste cultuurambassadeur van Balen, riep vorig jaar alle inwoners op om hun warme verhalen over Balense plaatsen te delen. De inzendingen stroomden binnen en nu is de eerste poëzie-installatie gebaseerd op één van deze verhalen klaar. Aan het kanaal, ter hoogte van de brug aan de Vaartstraat, is sinds deze week een opmerkelijk kunstwerk te bewonderen: de eerste poëzie-installatie van cultuurambassadeur Renee. De installatie bestaat uit twee delen, die aan weerszijden van het water geplaatst zijn.

Het verhaal achter de installatie komt van een jong koppel dat elkaar jarenlang niet tegen het lijf liep, ook al komen ze allebei uit Balen. Terwijl Balen niet zo heel groot is, leek er een afstand tussen de twee te zitten die maar niet ‘overbrugd’ kon worden. Letterlijk, want zij woonde aan de ene kant van de brug en hij aan de andere. Ze deelden twee andere perspectieven op Balen.

De installatie is te bekijken vanuit exact die twee perspectieven. Het ene deel kan je bekijken aan de centrumkant van de brug, het andere deel aan de kant van Rosselaar. Je hebt pas het hele verhaal begrepen als je aan beide kanten bent geweest.

Cultuurambassadeur Renee: “Ik heb vorig jaar na een zoekertje in de krant en het Infoblad veel verhalen doorgestuurd gekregen van mensen waardoor ik me mocht laten verwonderen en inspireren. Ik hoop dat deze installatie dat ook kan doen met de mensen die er passeren. En dat ik de verhalen van alle Balenaren de wijde wereld in kan sturen.”

Voor de uitvoering van de installatie was vakmanschap nodig. De studenten en docenten van KSOM campus Sint-Paulus (Mol) tekenden een schets uit, kozen het materiaal, de grootte van de letters,… De technische dienst van de gemeente zorgde er dan weer voor dat het kunstwerk op de juiste locatie werd geplaatst.

Je kan de poëzie-installatie van Renee zelf bewonderen langs het kanaal aan de brug tussen de Vaartstraat en Molsesteenweg (Centrum).

De jonge, Balense Renee Goris mag zich sinds vorig jaar de eerste cultuurambassadeur van Balen noemen.

Renee is letterverslaafd en heeft een passie voor poëzie, getuige haar geslaagde opleiding woordkunst-drama aan de kunsthumaniora in Hasselt. Intussen ontwikkelt ze haar theatrale talenten aan de Koningstheateracademie in ’s Hertogenbosch, waar ze dit schooljaar afstudeert. Ondanks dat ze voor haar studies vaak in Nederland zit, draagt ze haar thuisgemeente Balen nog altijd een erg warm hart toe.

Je kan haar misschien ook kennen van de gedichten boven de ingang van vrijetijdscentrum De Kruierie en haar gedichtenbundel, die je trouwens kan ontlenen in de Bib van Balen.

Foto’s gemeente Balen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten