Eerste gerenoveerde keukens op Campus PIVA in gebruik genomen
ANTWERPEN – Gisteren werden op Campus Piva aan de Desguinlei in Antwerpen de eerste vernieuwde keukens in gebruik genomen. Vandaag nodigden de directies van PIVA en CVO Vitant een aantal betrokkenen uit om de leerlingen aan het werk te zien in hun nieuwe habitat. De gerenoveerde keukens zijn voorzien van alle moderne faciliteiten en voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.
Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor Provinciaal Onderwijs: ‘Begin april werd gestart met de bouw van gloednieuwe maar ook duurzame keukens. We werkten samen met topleveranciers om het allerbeste voor onze leerlingen hier te krijgen. De eerste vier nieuwe keukens worden nu in gebruik genomen en drie verbruikerszalen en het wijnkennislokaal kregen een grondige update. Het project past in het klimaatplan van de provincie waarmee we naar een leefbare, klimaatneutrale en ook klimaatveilige toekomst streven. Het is de ambitie van de provincie Antwerpen om enkel in duurzame gebouwen te investeren. Dat was nodig want los van de keukenelementen waren de achterliggende technieken uit de jaren ’70 aan een volledige vernieuwing toe. Die zijn vervangen en in de verbruiksruimte is mechanische ventilatie voorzien om een gezond binnenklimaat te creëren.’
‘We zullen voortaan met inductievuren werken die minder gas verbruiken en op termijn goedkoper zijn. Architectenbureau Stramien en bouwbedrijf D’Hulst uit Lier werkten daarvoor een vernieuwend architecturaal concept uit dat de bestaande ruimte heeft getransformeerd naar een professioneel, functioneel en onderhoudsvriendelijk geheel. Leerlingen en cursisten krijgen voortaan alle ruimte en de meest hedendaagse uitrusting om alle voorbereidings- en bereidingstechnieken individueel of in kleine groepjes uit te voeren. Al deze lokalen zijn uitgerust met multimedia-apparatuur zodat de lessen verrijkt kunnen worden met beeldmateriaal. Ook de nieuwste ICT-toepassingen omtrent voedselveiligheid, voorraadbeheer, kostenprijsberekening,… zijn voorzien. We hebben nu fase één afgerond met de keukenvernieuwing op de tweede verdieping. Hiervan wordt voornamelijk gebruik gemaakt door leerlingen van het derde en vierde jaar hotel.’
‘Omdat de werf zich bevond in een school in werking, moesten we de werken in een zo kort mogelijke periode inplannen. De volgende fase begint in april 2024. Dan zullen nog eens zes keukens op de eerste en gelijkvloerse verdieping vernieuwd worden. Daarnaast lopen er nog andere werken in de theorieblok waar vier verdiepingen een metamorfose zullen ondergaan. Deze werken zouden tegen februari 2024 moeten voltooid zijn waarna de blok en een vernieuwde turnzaal in mei gebruiksklaar zullen zijn. De provincie Antwerpen heeft 8,7 miljoen euro geïnvesteerd in de vernieuwing van tien keukens, verbruikerszalen en het wijnkennislokaal. Voor de theorieblok is een budget van 4,6 miljoen euro voorzien. Door de capaciteit van de praktijkruimtes en van de theorieblok biedt de provincie Antwerpen ruimte om extra leerlingen en cursisten in de best mogelijke omstandigheden te ontvangen. De horecaopleidingen van PIVA en CVO Vitant zitten in de lift. Dat is goed nieuws voor de ganse sector want die heeft dringend nood aan vakkundig personeel.’
Koen Huysmans, lesgever zowel in de dagschool als in het avondonderwijs: ‘We beschikken nu heel duidelijk over vier verschillende kookblokken. Dat laat ons toe om in groep allemaal hetzelfde uit te voeren. Vroeger werd de soep door één iemand gemaakt, de groenten door iemand anders,… terwijl je nu iedereen tegelijkertijd van alles kan aanleren. Wanneer je kijkt hoe het leerlingenaantal groeit, gaan we de nieuwe keukens zeker nodig hebben. Dit jaar is er een aangroei met 40 leerlingen in de hotelopleiding. Het volwassenonderwijs heeft een serieuze dip gehad tijdens corona maar daar is nu hoegenaamd geen sprake meer van. Vandaag is mijn eerste lesdag met de leerlingen die hier aanwezig zijn. Dan leg ik gewoon de werking van de keuken uit, wat voor soort messen we gebruiken, hoe de potten eruitzien,… Vanaf donderdag vliegen we er serieus in.’
Edwin MARIËN