• 14/07/2024

Eerste fase restauratie buitenzijde Sint-Andrieskerk eind dit jaar afgerond

ANTWERPEN – In november vorig jaar is de restauratie van de daken en glasramen van de Sint-Andrieskerk gestart. De eerste fase van de werken, waarbij onder meer de toren wordt aangepakt, zal eind dit jaar afgerond zijn.

De kerktoren, een landmark van de stad, zit momenteel verstopt achter de stellingen, maar die kregen kleur dankzij illustraties rondom. De volledige restauratie zal als alles vlot verloopt in het voorjaar van 2025 klaar zijn.

De Sint-Andrieskerk bevindt zich in het Sint-Andrieskwartier, de Antwerpse mode- en antiekbuurt, en is één van de vijf monumentale kerken van de stad. Dankzij een erfgoedpremie van 2 361 800 euro van de Vlaamse overheid kon de restauratie in november 2022 opstarten.

De uitvoering van de werken gebeurt in fases. In de eerste fase, die nog tot eind dit jaar loopt, neemt de aannemer het koor, de oostelijke zijde van de kruisbeuk en de toren onder handen. Hierbij werden de gevels licht gereinigd, het slecht metselwerk plaatselijk uitgekapt en vervangen en al het voegwerk nagekeken en waar nodig vervangen.

Al de glasramen kregen al voorzetbeglazing als bescherming tegen weer en wind. Het merendeel van de glas-in-loodramen is gereinigd, gerestaureerd en teruggeplaatst.

Het volledig vernieuwen van de leien dakbedekking en goten van het gebouw is volop aan de gang. Het koper van de koepel wordt momenteel vervangen, het torenkruis gerestaureerd en de bol onder het torenkruis en de windhaan gerestaureerd en opnieuw verguld.

De noordzijde van de kerk (schip, zijbeuk, kruisbeuk) komt in de tweede fase aan bod. Het einde van deze werken is midden 2024 gepland.

In de laatste fase wordt er gewerkt aan de zuidzijde van het gebouw (schip, zijbeuk, kruisbeuk). Verloopt alles volgens planning, dan eindigen de werken in het voorjaar van 2025. De kerk blijft gedurende alle werken steeds toegankelijk voor de parochianen en bezoekers.

Wegens instortinggevaar werd in 1961 de houten torenlantaarn van de Sint-Andrieskerk afgebroken en verdween de kerktoren tijdelijk uit het stadsgezicht van Antwerpen. In 1973 verscheen hij, na de restauratie, weer in volle glorie.

Tijdens de huidige restauratiewerken vond de aannemer in de bol onder het torenkruis een stalen koker met een brief. Die bleek geschreven te zijn door het bouwteam dat in die periode de toren gerestaureerd heeft. Naast de brief zaten er ook enkele muntjes in de koker, waaronder eentje uit het jaar 1940.

Om te kunnen werken aan de torenkoepel van de toren zijn de stellingen ondertussen tot boven opgetrokken. Net zoals voor de werfomheining in de Sint-Andriesstraat maakte kunstenaar Kolchoz daarvoor illustraties aan elke kant van de toren.

Bij de illustraties van de werfomheining staan de kleurrijke Sint-Andrieswijk en de kerk met haar rijke geschiedenis centraal. Bij de nieuwe steigerdoeken heeft Kolchoz dan weer muziek als inspiratie genomen.

Zo zijn er verschillende muziekinstrumenten te zien en is er helemaal bovenaan een verwijzing met een knipoog naar het bekende muzieknummer ‘God is a DJ’ van Faithless.

Foto’s Ronny MULLENS & AG Vespa

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten