Eerste activiteiten sneuvelen in Antwerpen, ZNA en UZA sluiten afdelingen

 Eerste activiteiten sneuvelen in Antwerpen, ZNA en UZA sluiten afdelingen

WILRIJK – De eerste winteractiviteiten sneuvelen in de Antwerpse districten. Zo werd in Wilrijk beslist om de kerstmarkt af te gelasten en gaat ook het internationale Gymgala in de Lotto Arena niet door. De andere districten én de stad overleggen vandaag of één van de volgende dagen maar een algemene afgelasting is heel waarschijnlijk.

Van vrijdag 17 december tot en met zondag 16 januari zou op de Bist in Wilrijk een schaatsbaan worden aangelegd en zou er een kerstmarkt woden georganiseerd. De kerstmarkt werd afgelast laat Wilrijk-Niedernhausen-Ilfeld vzw weten, dat hoopt eventueel op een lentemarkt. De ijspiste blijft. Ook de kerstdrink van Eden Leeft gaat niet door. In het district Merksem kan het Gymgala, gepland op zondag 12 december in de Lotto Arena, niet plaatsvinden. Het regende afgelastingen van buitenlandse toppers. Ook Nina Derwael zou deelnemen. Het Gala wordt verplaatst naar volgend jaar.

Het is ook uitkijken wat de andere districten gaan doen – lees: wanneer ze gaan volgen – en met name ook naar ‘Winter in Antwerpen’. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil liever zelf de beslissing niet nemen en kijkt naar de gouverneur Cathy Berx. Die zit vanmiddag rond de tafel met haar collega’s en het overlegcomité. Ze gaan eisen dat het nationale veiligheidsraad zo vlug mogelijk samen komt en verstrengingen oplegt. Het schrappen van alle kerstactiviteiten is daar één van.

Tegelijkertijd doet ZNA een dramatische oproep. ZNA is de ziekenhuisgroep waarvan Antwerps schepen en partijgenote van burgemeester De Wever Els van Doesburg voorzitter is. De voorbije dagen heeft ook ZNA – als een van de grootste ziekenhuizen van het land – verschillende bedden tijdelijk moeten sluiten door een gebrek aan beschikbare medewerkers. Om verpleegkundigen te ontlasten, stelde ZNA vorige week nog de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix met vijf maanden uit.

Katrien Bervoets, algemeen medisch directeur ZNA: ‘De besmettingskraan moet écht dicht. Blijven discussiëren gaat ons niet helpen. We moeten er te allen prijze voor zorgen dat zorgverleners kunnen volgen en dat we mensen kunnen blijven helpen. Dus ook na een zwaar ongeval, beroerte of hartaanval. Want dat kan ook jou overkomen, of de personen die je heel graag ziet. Met de hulp van iedereen kunnen we het tij nog keren. Daarom vragen we met héél ons hart: beperk je contacten. Draag een masker correct, dus ook over je neus. Was je handen en ventileer. Hou afstand. Laat je testen bij klachten. En laat je vaccineren. Zo heb je tot veertien keer minder kans dat je onnodig op intensieve zorg terechtkomt.’

UZA Edegem en de campussen van ZNA komen serieus onder druk. Er zat niets anders op dan afdelingen te sluiten. In het UZA werd de volledige afdeling orthopedie omgevormd tot een corona-afdeling. Bij ZNA werden zes IZ-bedden en tientallen hospitalisatiebedden tijdelijk gesloten door uitval van medewerkers.

Eén op de tien verpleegkundigen is niet beschikbaar door ziekte, en dit aantal stijgt. Bervoets: ‘Dit komt door besmetting, quarantaine en de tol van 21 maanden werken in zware en emotioneel belastende omstandigheden. Sinds de start van de pandemie heeft ZNA al 4 549 COVID-patiënten opgenomen, waarvan 838 op intensieve zorg.’

Doordat COVID-patiënten tot dubbel zoveel personeel vergen, werken mensen veel meer dan normaal en worden verpleegkundigen van andere diensten mee ingeschakeld op intensieve zorg.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten