• 18/04/2024

Eénmaking van vijf bibliotheken wordt vandaag gevierd in Regio Neteland

GROBBENDONK  – Tijdens de derde week van oktober vindt de bibliotheekweek plaats. Dat gebeurt vandaag met iets meer toeters en bellen om de eenmaking van de bibliotheken van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar te vieren.

Medewerkers van Bibliotheek Neteland hadden een programma uitgewerkt voor alle leeftijden: een poëtisch kapsalon, een karikatuurtekening laten maken, live muziek, … Je kon er terecht voor een hapje en een drankje in de bib van je gemeente of kennismaken met één van de andere bibliotheken. Grobbendonk en Herentals zijn nog open tot tot 16 uur.

Wij gingen vanochtend een kijkje nemen in Grobbendonk waar de nieuwe banner aan de gevel werd onthuld. Hilde Gevers (rechts op de foto) van de bib: ‘Vanaf vorige week werken we al wel met zijn vijven samen maar vandaag wordt één en ander ook officieel. We werken met nieuwe banners, vlaggen, briefpapier,… In heel Vlaanderen zijn er momenteel negentien ééngemaakte bibs. Daar zijn wij er nu één van. Bij ons is het plan ontstaan van bovenaf. Het was een idee van Lieven Janssens (ACTIEV), de burgemeester van Vorselaar. In de Kempen bestaan al heel veel samenwerkingsverbanden dus een verrassing was dit niet. Zo werken de acht diamantgemeenten samen. Bibliotheek Neteland is identiek aan de politiezone.”

Na een korte sluitingsperiode door de omschakeling naar het Eengemaakt Bibliotheeksysteem openden de vijf  bibliotheken hun deuren vorige zaterdag terug.  Deze omschakeling was voor Bibliotheek Neteland het moment om de krachten te bundelen en een eengemaakt lidmaatschap en dienstreglement in te voeren. De vijf bibliotheken hanteren nu dezelfde tarieven en voorwaarden. Wie zich lid maakt in één gemeente, kan zijn lidkaart ook in de vier andere bibliotheken gebruiken. Bibliotheek Neteland kiest er voor om boetevrij te werken. Wanneer na drie  herinneringen de materialen nog niet zijn binnengebracht of materiaal verloren of beschadigd raakt, betaalt de lener een kost. De openingsuren zijn zo op elkaar afgesteld dat je dagelijks in één van de vijf bibs terecht kan.

Brent Wouters (GIB, midden op de foto naast Chris Claes van de bibraad), schepen voor bibliotheken: ‘De vijf gemeenten werken al op heel wat gebieden samen. Het gaat dan niet alleen over de politiezone. Vorig jaar werd er ook een overeenkomst bereikt in verband met onderwijs en ook de diensten vrije tijd – met cultuur, jeugd en sport – en omgeving van de vijf gemeenten zijn op elkaar afgestemd.’ Een voordehandliggende vraag is of dit geen voorbode kan zijn van een grote fusie. Wouters: ‘Dat net niet. We  zijn vijf gelijkwaardige partners. ‘

Gevers: ‘We hebben een wisselcollectie voor grote letterboeken en voor Engelstalige boeken. Om de zes weken verhuizen die naar een andere bib. Via een cultureel aanbod proberen wij extra lezers naar onze bib te krijgen. Deze namiddag kan je nog bij ons terecht om je naam in het Arabisch te laten schrijven. Het theatergezelschap Kip van Troje komt met een ballonplooier, grimeur en een poëtisch kapsalon. En je kan je blijven verdiepen in de Wondere Wereld van Leo Timmers. Zijn illustraties staan overal in de bib in het echt. Die tentoonstelling blijft overigens staan tot zondag 7 november.  Verder is er een fotobooth klaar en krijg je iets lekkers aangeboden.’ . In Herentals kan je vanmiddag nog je karikatuur laten tekenen, is er om 15u30 een feestelijk moment met taart, zorgt Hanz Duval voor live-muziek en is er een wijnbar.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten