• 18/07/2024

Eén van de meest invloedrijke kunstenaars uit de Verenigde Staten exposeert in M HKA

ANTWERPEN –  Het M HKA presenteert een grote solotentoonstelling van een van de meest invloedrijke kunstenaars uit de Verenigde Staten: Jim Shaw (zie foto). Zijn eigenzinnige beeldtaal is doorspekt met referenties uit de populaire Amerikaanse cultuur. De laatste jaren focust hij meer dan ooit op de frictie tussen conservatieve en progressieve denkkaders. The Ties That Bind belicht de kernmotieven uit Shaws praktijk en brengt zijn recente werk onder de aandacht.

Vanochtend vond de persrondleiding plaats van de nieuwe tentoonstelling van Jim Shaw, in aanwezigheid van de kunstenaar Jim Shaw en Anne-Claire Schmitz, curator van de tentoonstelling. Je kan hem nog gaan bekijken tot zondag 19 mei.

Sinds de late jaren 1970 bouwt Jim Shaw aan een complex en spannend oeuvre dat bestaat uit schilderijen, sculpturen, installaties, foto’s, tekeningen, films en muzikale performances. Pop art, stripverhalen, Hollywoodfilms, karikaturen of andere Americana-cultuurvormen maken essentieel deel uit van zijn werk, naast aspecten van religie, volksgeloof, vrijetijdscultuur en amateurkunsten. Zijn diepgaand kritisch onderzoek naar de manier waarop we waarden en overtuigingen construeren gaat samen met een onuitputtelijk rijke beeldtaal.

De tentoonstelling The Ties That Bind onderzoekt een artistieke praktijk die de transformatie van het culturele en politieke klimaat in de Verenigde Staten al meer dan vijf decennia onderzoekt, maar er ook op vooruit lijkt te lopen. Als geen ander verkent Jim Shaw de structuur van verschillende waardesystemen die de samenleving bepalen door zich onder te dompelen in de wereld van de politiek, de Hollywood filmindustrie, de amateurkunsten en zijn eigen dromen. Deze eerste solotentoonstelling van Jim Shaw in België focust vooral op zijn werk van de laatste tien jaar. De internationaal geprezen cultkunstenaar is actief betrokken bij de ontwikkeling van de tentoonstelling en produceert ook een groot nieuw audiovisueel werk voor het M HKA.

The Ties That Bind krijgt vorm als een fictieve maar tastbare omgeving, een hallucinatie waarin de aanwezigheid van pijlers van westerse waardekaders verwijst naar ons eigen denken, maar ook naar de ruimte die kan ontstaan voor een heronderhandeling van deze dominante waarden.’

De tentoonstelling toont tekeningen, schilderijen, video’s en foto’s van Jim Shaw en grootschalige, meeslepende installaties die de belangrijkste motieven uit het werk van de kunstenaar belichten. Kapsels en pruiken, mannelijke figuren (inclusief zelfportretten) en huishoudelijke apparaten zijn terugkerende, bijna obsessieve thema’s doorheen de carrière van de kunstenaar. Zo presenteert het M HKA The Wig Museum (2017), een soort museum binnen het museum zelf, waarin een collectie pruiken van verschillende historische figuren (zoals een Franse aristocraat of een Britse rechter) wordt samengebracht. Tegelijkertijd biedt een selectie van zo’n 145 studietekeningen (2013-2023) een panorama van het mentale landschap van de kunstenaar. Het M HKA ondersteunt Jim Shaw ook bij de ontwikkeling van zijn grote nieuwe audiovisuele productie The Electronic Monster and Thirteen Ghosts (2024).

Vanavond, om 20 uur, vindt de vernissage plaats. Op zaterdag 10 februari om 19 uur gaan Jim Shaw en Anne-Claire Schmitz in gesprek (onderdeel van Front Row, een serie kunstenaarsgesprekken georganiseerd in samenwerking met NICC), gevolgd door een vertoning van William Castle’s ’13 Ghosts’ (1960), een cult horrorfilm, ver van de spookhuisklassieker, gekozen door Jim Shaw en dit in De Studio in Antwerpen. (EM / Foto’s Kristien CLINCKX)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten