• 29/02/2024

Eén op vier deelnemers aan Coronastudie UA zegt dat inkomen is gedaald

ANTWERPEN – 24 procent van de respondenten zegt dat hun inkomsten in 2020 zijn gedaald.

Dat blijkt uit een nieuwe golf van de Grote Coronastudie, waaruit ook blijkt dat meer en meer mensen in quarantaine zitten.

Aan de twintigste golf van de Grote Coronastudie namen afgelopen dinsdag 19 500 mensen deel.

De grootschalige enquête is een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB.

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) zorgt voor een financieel duwtje. Een eerste analyse van de data levert naar tweewekelijkse gewoonte heel wat interessante vaststellingen op.

Het aantal deelnemers dat in quarantaine zit, is behoorlijk gestegen de voorbije twee weken: van minder dan één procent op 8 september naar drie procent (580 deelnemers) deze week.

Van de respondenten die in quarantaine (zouden moeten) zitten, geeft 61 procent aan zich er altijd aan te houden. 31 procent doet dat meestal. Twee weken geleden lagen die getallen hoger.

Mensen die in quarantaine moeten omdat ze in contact kwamen met een besmette persoon, houden zich duidelijk beter aan de regels dan personen die in quarantaine zitten omdat ze terugkeerden uit een rode zone.

Als deelnemers hun bronnen van inkomsten (lonen, kindergeld, uitkeringen,…) tot nu toe optellen, blijkt dat de totaalsom bij 24 procent sterk of eerder is gedaald in 2020. Slechts een kleine minderheid geeft aan nu meer inkomsten te hebben.

Bij de start van het academiejaar bevatte de Grote Coronastudie ook enkele specifieke vragen voor studenten.

78 procent van de studenten geeft aan goed tot zeer goed geïnformeerd te zijn geweest door hun hogeschool of universiteit.

De meeste instellingen zijn gestart in code geel, anderen kozen voor code oranje. Bij code geel vinden meer studenten die keuze te gewaagd, bij code oranje vinden meer studenten het te voorzichtig.

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur.

De website zit in een volledig nieuw jasje. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten en grafieken die de studie tot nu heeft opgeleverd. De Grote Coronastudie wordt om de twee weken georganiseerd. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten