• 19/05/2024

Eén minuut stilte voor Israël, bijkomende fietsenstallingen in A’pen, Wilrijk en Hoboken

ANTWERPEN – Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepenen hielden op het middaguur één minuut stilte ter nagedachtenis van de vele onschuldige slachtoffers die afgelopen zaterdag vielen in Israël.

De Palestijnse terreurbeweging Hamas voerde die dag meerdere aanslagen uit op verschillende doelwitten op Israëlisch grondgebied. Daarbij vielen honderden onschuldige slachtoffers, onder meer op een muziekfestival waar honderden dodelijke slachtoffers van verschillende nationaliteiten te betreuren waren.

Antwerpen is de  thuis van een grote Joodse gemeenschap en huist bijgevolg heel wat mensen die een sterke band hebben met Israël. Die gemeenschap en hun families zijn zeer zwaar getroffen door het leed dat deze terreuraanvallen met zich meebrengen. Met deze symbolische minuut en het ophangen van de Israëlische vlag aan Het Steen wil de stad haar medeleven betuigen.

 Stad Antwerpen wil het gebruiken en combineren van duurzame vervoerswijzen stimuleren, onder meer door de uitbouw van slimme schakels of Hoppinpunten. Het doel is om de eerstkomende jaren verschillende bestaande mobiliteitsknooppunten te verbeteren met onder meer fietsenstallingen, duidelijke bewegwijzering en herkenbare signalisatie.  Daarom komen er onder meer nieuwe fietsenstallingen aan station Antwerpen-Luchtbal en de Zwaantjes in district Hoboken.

 Het fietsgebruik zit in de lift en fietsers kiezen ook steeds vaker voor duurdere modellen. Om fietsen nog verder te stimuleren, plant de stad bij enkele slimme schakels afgesloten fietsenstallingen. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor reizigers/bezoekers, zodat zij hun fiets veilig kunnen stallen als ze overstappen op andere vervoersmiddelen.  

Het Antwerpse college keurde de plannen goed voor de inplanting van zes dergelijke fietsenstallingen: P+R Olympiade (40 fietsen), P+R Schoonselhof (twintig fietsen), station Antwerpen-Luchtbal (40 fietsen), Wilrijk Bist (twintig fietsen) en Zwaantjes (tien fietsen). Ook bij de P+R Luchtbal wordt een deel van de bestaande fietsenstalling op eenzelfde manier beveiligd. Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Combimobiliteit heeft de toekomst, maar alleen als de infrastructuur goed is. Daar zetten we in Antwerpen stevig op in.’

De fietsenstalling station Antwerpen-Luchtbal biedt plaats aan 40 fietsen en bevindt zich bij de bestaande reizigersdoorgang onder de sporen, ten noorden van de Groenendaallaan. Op deze manier sluit ze naadloos aan bij de recent gerealiseerde fietsostrade. De bestaande fietsenrekken van NMBS zullen grotendeels behouden blijven (buiten de stalling). Het totale aantal fietsparkeerplaatsen stijgt dus, waarvan een gedeelte afsluitbaar zal zijn. Aangezien de fietsenstalling onder de spoorwegbrug komt, wordt ze uitzonderlijk niet voorzien van een groendak. Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) : ‘Steeds meer pendelaars vinden de weg naar het station van Antwerpen-Luchtbal, onder meer voor de intercity naar Brussel. Ze combineren de treinrit met een fietsverplaatsing. Logischerwijs is er dus nood aan meer plaatsen om je fiets veilig achter te laten.’ De fietsenstalling Zwaantjes biedt plaats aan tien fietsen, en komt op de hoek van de Voetbalstraat en de Sint-Bernardsesteenweg. Deze stalling krijgt glazen wanden en een groendak. Paul De Ranter (N-VA), Hobokens districtsschepen voor verkeer en mobiliteit : ‘Hiermee komen we de Hobokense fietsers tegemoet die aan de Zwaantjes de overstap met het openbaar vervoer maken.’ De nieuwe fietsenstallingen zullen toegankelijk zijn zonder abonnement, en zullen in de beginfase gratis worden aangeboden. Fietsers kunnen na digitale aanmelding vooraf een plaats reserveren, en kiezen dan een toegang voor de dag zelf of de dag erop. De fietsenstallingen zullen normaal gezien beschikbaar zijn vanaf begin volgend jaar.  (EM / Foto Slim naar Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten