Een ‘hopveld” midden in de stad?’ ‘Waarom niet’
ANTWERPEN – Het heeft heel wat voeten in de hopscheuten gehad maar nu is het zover, vertelt Luc De Rooms van AXIvzw. De constructie staat. ‘Ruim acht maanden later dan we gewild hadden, maar ze staat.’ Tegen zondag wordt ze nog aangekleed met rozenstruiken en kamperfoelie.’ Want dan is het groot feest. Elf horecazaken uit de buurt geven die dag een gratis hapje of drankje om het hopveld in te huldigen.
‘Ook de hopplanten die nu aan horecagevels staan en uitgeleefd zijn, krijgen hun plaats in de mega plantenbakken. De horeca die wenst krijgt in het voorjaar echte geveltuintjes met hop en met aangepaste planten afhankelijk van aantal uren zon,.… Dat stond niet in het origineel project van de burgerbegroting, dit extra is erbij gekomen om de grote vertraging te breken. Afspraken worden eerstdaags nog gemaakt’, zegt De Rooms.
Een Hopveld in het midden van de stad: vier rechte en vier schuine palen op de zijkanten verwijzen naar de typische structuur van een hopveld zoals dat nog altijd te zien is in het Pajottenland en in de Westhoek, de streek rond Poperinge. Het zou de bedoeling van de ontwerper van het plein geweest zijn om een schip e simuleren. Tja je krijgt geen zeebenen als je op het plein loopt, tenzij je te veel lokale Wapper gedronken hebt. Maar boven in de Kubus (tweede of derde verdieping) waan jij je op de brug van een gigantisch schip (het plein als voordek + woningblok rond de bib) met het podium als boeg. Dit wordt nu sterk geaccentueerd door de hopconstructie rond het podium en vooral door de twee palen op de hoek De Coninckplein, Pijlstraat, Van Arteveldestraat. Alsof het De Coninckplein een schip is dat klaarligt om de stad in te varen (of verdwaald is in de stad?).
En er is nog meer. We hebben een bijzondere constructie neergezet, zegt Jan Lauwers (Paint Your City Green), landschapsarchitect en uitvoerder van het project. ‘De plantvakken werden gerealiseerd rond de ballastblokken die nodig waren om de verticale structuur van palen en kabels in balans te houden. Hier zullen achttien hopplanten, twaalf wintergroene kamperfoelies en vier herbloeiende klimrozen hun weg naar de wolken vinden. Een hardhouten (Azobé, houtsoort veelvuldig gebruikt in de waterbouw) frame draagt het uniek Air-pot scherm. Dit materiaal, ontwikkeld voor de boomkwekerij, zorgt voor een exceptionele ontwikkeling van het wortelgestel. Het scherm is voorzien van ontelbare luchtgaten, de lucht droogt een wortel punt uit, snoeit hem als het ware en stimuleert de wortelvertakking. Dit proces herhaalt zich tot er een massa gezonde, vlezige haarwortels ontstaan.’
Biobrouwer Paul Warmenbol vindt een hopveld op een plein wel bijzonder, hij heeft er graag aan meegewerkt en de soorten hopplanten uitgekozen. Hij kijkt al uit naar de zomer van volgend jaar om een pleinbiertje te kunnen brouwen van de hop die dan geoogst zal worden (einde september 2024).
Vandaag werd door Luc De Rooms (L) en Jan Lauwers (R) de laatste hand gelegd aan de aanplanting, dit met het oog voor het buurtfeest zondag, samen met de boekenmarkt. Bib Permeke, AXIvzw en enkele andere organisaties/horecazaken zetten hun beste beentje, hapje/drankje/muziekje voor. Volgende week, na het buurtfeest, worden de nodige afspraken met de stad Antwerpen voor toezicht en onderhoud afgerond.
Ivo VAN DE KORPUT.